Proeven tijdens Lowlands moeten impact muziek op pijn bepalen

ma 15 augustus 2016 - 13:37
Nieuws

Onderzoekers van het Radboud UMC voeren tijdens het Lowlands muziekfestival diverse proeven uit om te bepalen of onder meer muziek invloed heeft op pijnbeleving. Dat maakt het Nijmeegse universiteitsziekenhuis bekend. De proeven vinden plaats van 19-21 augustus en worden uitgevoerd onder bezoekers van het festival.

Recent al kwam het AMC (Amsterdam) met een vergelijkbaar experiment: in hoeverre het beluisteren van muziek of het bekijken van films tijdens een operatie met lokale verdoving de stress van een patiënt beïnvloed. De hoeveelheid stress zou moeten dalen en dit zou mogelijk zelfs een positieve invloed hebben op het herstelproces.

De Nijmeegse onderzoekers van de afdeling Anesthesiologie, Pijn en Palliatieve zorg van het Radboudumc willen nu onderzoeken welke invloed zintuiglijke ervaringen zoals het luisteren naar muziek hebben op pijnbeleving. Het doel is om op termijn muziek in te kunnen zetten als behandeling voor patiënten. Uit eerder onderzoek is al gebleken dat mensen die muziek luisterden voor, tijdens en na het wisselen van verbanden bij ernstige brandwonden minder bang waren en minder pijn hadden. Hoe dit precies werkt is nog onduidelijk.

Tijdens het experiment op Lowlands moeten deelnemers hun hand onderdompelen in een bak met ijswater, krijgen zij elektrische schokjes toegediend en wordt er druk uitgeoefend op hun onderarm. Vervolgens wordt er bekeken of muziek van hun favoriete Lowlands-optreden hen makkelijker door de test heen helpt dan wanneer zij luisteren naar muziek waar ze een hekel aan hebben.

Invloed muziek op pijn

In Nederland lijden ruim drie miljoen mensen dagelijks aan pijn, aldus het persbericht van het Radboudumc. Na een operatie ervaart 40 tot 60 procent van alle patiënten matige tot ernstige pijn. Pijn heeft een grote negatieve invloed op het dagelijks leven, vertraagt het herstel na een operatie en bij langdurige pijnklachten leidt dit mogelijk tot een dramatische vermindering van de kwaliteit van leven doordat patiënten hun werk kunnen verliezen en depressief kunnen worden.

Meer kennis over de invloed van muziek op de verwerking van pijn in het menselijk lichaam is volgens onderzoekers Hans Timmerman en Monique Steegers van grote waarde in de behandeling van mensen met pijn. Zij hopen dat het onderzoek tijdens Lowlands ertoe zal leiden dat ze de drie miljoen mensen in Nederland die dagelijks pijn ervaren een middel kunnen bieden dat ze zelf in handen hebben. "We lossen pijn in Nederland veelal op met medicatie, maar dat kan de nodige bijwerkingen hebben. Muziek heeft dat niet en mensen kunnen zelf kiezen wat en wanneer ze luisteren."

Tweede maal Lowlands Science

Vorig jaar zijn er ook proeven uitgevoerd tijdens het debuut van Lowlands Science. In een lab in de Oh Mega!-tent deden duizenden mensen mee aan tien experimenten. Het Radboudumc was destijds aanwezig met twee wetenschapsteams. Zij lieten het toen Lowlands-publiek ervaren hoe het is om als oudere een festival te bezoeken en deden onderzoek naar psychosociale problemen bij jongeren met kanker.

Behalve het Radboudumc zijn het NFI met de TU Delft, de HvA en de Politieacademie, de Universiteit Leiden, de Vrije Universiteit, het UMC Utrecht en de Universiteit van Amsterdam aanwezig om onderzoek te doen. Lowlands Science wordt georganiseerd door BKB, New Scientist en Lowlands en wordt mede mogelijk gemaakt door IBM, De Hersenstichting, SIA en KNAW.