Radboudumc en Quirem Medical gaan samen projecten uitvoeren op basis van kleine radioactieve bolletjes (holmium-166 microsferen). De twee partijen hebben hiertoe een overeenkomst getekend. Het gaat om zowel bestaande als toekomstige projecten. De intensievere samenwerking moet de behandeling van patiënten met onder meer leverkanker verbeteren en het onderzoek naar nieuwe toepassingen stimuleren. Zo zorgen radioactieve holmium-microsferen ervoor dat tumoren lokaal kunnen worden bestraald.
Hoogleraar Jurgen Fütterer, interventieradioloog in het Radboudumc, stelt dat de overeenkomst in de aanpak van kanker past in het streven van het universitair ziekenhuis naar voortdurende verbetering van de patiëntenzorg. “Doordat we betrokken zijn bij de ontwikkeling van nieuwe behandeltechnieken, kunnen we die technieken zo goed mogelijk laten aansluiten op de behoeften van de patiënt. De uitbreiding van onze samenwerking met Quirem Medical past uitstekend in dat streven.
Lokaal bestralen tumor
Quirem Medical ontwikkelt en produceert de genoemde holmium-166 microsferen waarmee tumoren behandeld worden. De radioactieve holmium-microsferen zorgen ervoor dat tumoren lokaal worden bestraald. Bovendien kunnen laat het holmium precies zien waar de microsferen zich bevinden en of er genoeg microsferen rond de tumor aanwezig zijn.
“Momenteel wordt onze technologie gebruikt voor de behandeling van levertumoren die niet meer chirurgisch te verwijderen zijn”, vertelt Quirem-CEO Jan Sigger. “Het Radboudumc biedt state-of-the-art onderzoek, pre-klinische en klinische faciliteiten die uitstekende mogelijkheden bieden om de ontwikkeling van nieuwe applicaties te ondersteunen en te versnellen. Ook de hoogwaardige hotlab-faciliteiten in het Radboud Translational Medicine center kunnen helpen bij de verdere ontwikkeling van onze pijplijn aan innovatieve, nieuwe toepassingen.”
Het onderzoek naar holmium-microsferen in het Radboudumc vindt plaats bij de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde. De 'nucleaire lokale interventies' worden uitgevoerd in nauwe samenwerking met Jurgen Fütterer en andere onderzoekers van Nucleaire Geneeskunde. Fütterer: “Dankzij onze speciale MITeC operatiekamers kunnen we via MRI-opnames de locatie van de radioactieve holmiumbolletjes tijdens de behandeling zichtbaar gaan maken. Daarmee is een precies op de individuele persoon afgestemde behandeling mogelijk.”
Verfijnen beeldgestuurde behandeling
Het in Deventer gevestigde Quirem Medical is ontstaan uit een eerdere innovatie van de onderzoeksgroep van Nijsen. het gezamenlijk onderzoek richt zich nu op het verder verfijnen van beeldgestuurde behandeling om een nog hogere dosis in de levertumoren van patiënten te krijgen. Verder wordt gewerkt aan een vergelijkbare behandelingen van alvleesklier- en hersentumoren waarbij rechtstreeks in de weefsels zelf de bestraling toegepast wordt. Dit zijn technieken in ontwikkeling die Quirem Medical samen met het Radboudumc de komende jaren naar de kliniek probeert te brengen.
In mei maakte het Radboudumc ook al een nieuwe aanpak van kanker bekend. Het nam toen een nieuwe methode in gebruik waarmee een computer met behulp van AI weefsel tot op detailniveau kan fotograferen en analyseren. Op deze manier wordt het voor onderzoekers vele malen eenvoudiger om kankercellen te ontdekken. Voor de patiënt kan het een snellere en soms betere diagnose betekenen.