Rekenmachine berekent kans van slagen IVF-behandeling

di 22 november 2016 - 07:39
Nieuws

Of een IVF-behandeling slaagt of niet is afhankelijk van meerdere factoren en valt moeilijk te voorspellen. Onderzoekers en artsen van de Universiteit van Aberdeen hebben een “rekenmachine” ontwikkeld waarmee de slagingskans van een behandeling kan worden berekend.

Er wordt door de machine rekening gehouden met de leeftijd van de vrouw, het aantal jaren dat men al aan het proberen is zwanger te raken, of er ovulatieproblemen zijn of dat zowel de man als de vrouw vruchtbaarheidsproblemen kent.

Iedere zaak individueel benaderen

De onderzoekers leggen uit in het medisch tijdschrift BMJ dat op basis van data van de HFEA die alle informatie bijhoudt van mensen die vruchtbaarheidsbehandelingen ondergaan in het Verenigd Koninkrijk de 'rekenmachine' is gemaakt. Uit die data concludeerden de onderzoekers op welke leeftijd bij de vrouw de meeste problemen ontstaan en hoeveel behandelingen er gemiddeld nodig zijn om te slagen.

"Het is belangrijk om te onthouden dat iedere zaak individueel benaderd moet worden en dat het nog steeds lastig kan zijn om helemaal precies de kans te berekenen. Maar dit kan koppels wel een duidelijker idee geven van wat ze kunnen verwachten", aldus hoofdonderzoeker Adam Balen.