Search
Close this search box.
Search

Rioolwatermetingen coronadashboard verder verfijnd

Begin juli lanceerde de overheid de eerste versie van het coronadashboard. Doel van het dashboard is de verspreiding van het coronavirus monitoren en beter inzicht te geven in het verloop en de impact van de pandemie. In de maanden die volgden werd het coronadashboard al diverse keren uitgebreid. Onder andere met informatie over het aantal virusdeeltjes in rioolwater. Die informatie is nu verder verfijnd.

Het coronadashboard is continu onderhevig aan verbetering en verfijning van de data die getoond wordt. Met de meest recente update is behalve de verfijning van de metingen van de rioolwatercijfers ook de informatie over de leeftijdsopbouw van positief geteste personen uitgebreid en verfijnd.

Het RIVM en de waterschappen zijn in augustus gestart met de rioolwatermetingen. Mensen die besmet zijn met het coronavirus scheiden via de ontlasting virusdeeltjes uit. Door de concentratie daarvan in het rioolwater te meten kan per regio bepaald worden hoe het coronavirus zich verspreidt en of die verspreiding groeit, dan wel afneemt.

Beter inzicht via coronadashboard

Aanvankelijk werd de aanwezigheid van virusdeeltjes in het rioolwater, verzameld op meer dan 300 locaties, weergegeven per milliliter rioolwater. Vanaf nu worden die gegevens omgerekend naar het aantal virusdeeltjes per 100.000 inwoners. Nieuw is ook het feit dat het coronadashboard nu ook de ontwikkeling van het aantal positieve coronatests per veiligheidsregio, in tijd, toont. Deze aanpassing is belangrijk omdat er nu veel meer getest wordt. Het absolute aantal positieve testuitslagen geven daardoor minder houvast.

De rioolwatermetingen worden op steeds meer locaties meerdere keren per week uitgevoerd. Daarbij komt dat de metingen ook gecorrigeerd worden voor de hoeveelheid neerslag. De metingen worden nu dagelijks op het dashboard bijgewerkt. Daardoor kan voor een specifieke locatie sneller duidelijk worden hoe het virus zich ontwikkeld. Een andere verbetering is het feit dat de cijfers van verschillende gemeenten en veiligheidsregio’s nu met elkaar te vergeleken kunnen worden.

Op het coronadashboard worden sinds begin juli belangrijke cijfers over de ontwikkeling van corona in Nederland weergegeven. Behalve de rioolwatercijfers toont het dashboard ook het aantal ic-opnames, positieve testuitslagen en een schatting van het aantal besmettelijke mensen.  Deze combinatie van actuele gegevens versnelt het opsporen en bestrijden van het virus.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Volg jij ons al?