Rode Kruis Ziekenhuis en Siemens Healthineers werken aan ‘slim’ ziekenhuis

29 november 2017
Rode-Kruis-Ziekenhuis-Beverwijk
Patiënt
Nieuws
In het ‘ziekenhuis van de toekomst’ wil het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) de zorg rond de patiënt optimaal organiseren. Daarmee komt de zorg in gebieden waarin het RKZ van oudsher sterk is, zoals brandwondenzorg, hand-pols-chirurgie en obesitas beter tot zijn recht. Ook kan de multidisciplinaire zorg gericht op oudere patiënten, chronisch zieken en vrouw/moeder/kind meer praktisch worden ingericht nodig.”

Siemens Healthineers moet het technologische deel van het ziekenhuis faciliteren, met korte logistieke lijnen, een flexibele IT-infrastructuur en een klantvriendelijke omgeving. Volgens Jaap van den Heuvel, voorzitter Raad van Bestuur RKZ, was het alternatief voor een volledig nieuw ziekenhuis
een zeer kostbare en complexe renovatie van de oudbouw met niet optimale oplossingen.

Stap naar ziekenhuis 3.0

De stap naar nieuwbouw is voor RKZ als relatief klein maar hoogstaand ziekenhuis letterlijk en figuurlijk een grote operatie, stelt de bestuursvoorzitter. “Wij kunnen dit eenvoudigweg niet zonder ervaren partners. Met de specialistische kennis en ervaring van Siemens Healthineers kunnen wij met vertrouwen gaan bouwen aan een ziekenhuis 3.0 voor onze patiënten.”

Kees Smaling, algemeen directeur Siemens Healthineers , noemt het een uitdaging om samen met het RKZ te onderzoeken hoe er een ‘slim ziekenhuis’ neergezet kan worden voor de inwoners van Beverwijk en de regio Kennemerland. Een ziekenhuis waar de beste zorg kan worden verleend op minder vierkante meters en daarmee tegen lagere kosten.

“Met nieuwe scan- en laboratoriumtechnieken en het verbeteren van werkprocessen maken we dat acute patiënten nog preciezer en sneller worden gediagnosticeerd. Zo worden patiënten in het RKZ sneller en beter in het juiste behandelpad ingedeeld en zijn sommige diagnostische testen niet meer.