Search
Close this search box.
Search

Saxenburgh gaat gebruik patiëntportaal met DUPP-zuil stimuleren

De Saxenburgh Groep wil meer bekendheid geven aan de mogelijkheid voor patiënten om gebruik te maken van het patiëntportaal MijnSaxenburgh. Reden om gebruik te gaan maken van een informatiezuil – de DUPP-zuil - die door de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) is ontwikkeld. Onder de Saxenburgh Groep valt onder meer het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg.

Eigen medische gegevens bekijken via MijnSaxenburgh kan al sinds begin 2018. Eind 2018 werd er nog een aantal mogelijkheden toegevoegd, zoals de optie om realtime labuitslagen te bekijken (op hetzelfde moment als ze voor de betrokken behandelaar beschikbaar zijn). Om meer patiënten te stimuleren hun medische gegevens daadwerkelijk online te bekijken, heeft Saxenburgh zich nu aangesloten aan bij de landelijke DUPP-campagne van de NVZ. Daar hoort ook de DUPP-zuil bij.

Stimuleren gebruik patiëntportaal

Momenteel maakt volgens projectleider Roy Stokvis al 34 procent van de patiënten van de Saxenburgh Groep (dat ook locaties voor ouderenzorg omvat) al gebruik van het patiëntportaal. De hoop is dat door de inzet van de DUPP-zuil op de ziekenhuislocatie dit percentage verder stijgt. Over het gebruik van het portaal zegt Stokvis: “We krijgen veel positieve reacties, patiënten kunnen zich van te voren beter voorbereiden, hoeven niet te bellen om te vragen wanneer een afspraak ook alweer gepland staat of kunnen na een consult, thuis de uitslag nog eens rustig doornemen.

Stokvis nam samen met kinderarts en CMIO Karin Zwager 18 april de eerste DUPP-zuil in ontvangst. “Door te duppen krijgen patiënten meer inzicht en regie over hun eigen ziekte- en behandelproces en dat vinden wij als ziekenhuis heel belangrijk”, aldus Zwager. “Met de informatiezuil brengen we het belang van het raadplegen van je persoonlijk dossier extra onder de aandacht.”

Patiënten hebben in 2018 ruim 2 miljoen keer digitaal informatie opgevraagd (geduppt) via patiënt(en)portalen van Nederlandse ziekenhuizen. In 2017 was dat nog één miljoen keer. Duppen (Digitale Uitwisseling Patiënt & Professional) betekent dat de patiënt altijd en overal toegang heeft tot zijn eigen medische gegevens. Dat kunnen gegevens uit het ziekenhuis zijn zoals een uitslag van bloedonderzoek, maar ook van de huisarts of GGZ.

Vaker geduppt

Dat er steeds vaker geduppt wordt, is volgens de NVZ een resultaat van het Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional (VIPP) dat de NVZ de afgelopen jaren samen met VWS heeft ontwikkeld en uitgerold bij de meeste ziekenhuizen. Het doel van VIPP is de patiënt online inzage te geven in de eigen medische gegevens.

Vanaf 2020 hebben alle Nederlanders het wettelijke recht op digitale inzage in al hun medische gegevens. Via stimuleringsprogramma’s zoals VIPP worden sectoren in de zorg – van huisartsen tot en met ziekenhuizen en langdurige of thuiszorg – hiermee door het ministerie van VWS geholpen.

De eerste dupp-zuil werd op 22 januari in het Albert Schweitzer ziekenhuis onthuld. Bestuursvoorzitter Peter van der Meer van het Albert Schweitzer ziekenhuis(ASz) ontving de zuil uit handen van NVZ-voorzitter Melkert. Het Franciscus Gasthuis & Vlietland nam op 21 februari zijn eerste informatiezuil van de NVZ in gebruik om het gebruik van het patiëntportaal MijnFranciscus stimuleren.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
GIDH
Global Initiative on Digital Health (GIDH) officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Digitale proeftuin
Digitale proeftuin maakt wegwijs in nieuw UZI-stelsel
challenge
Digivaardig in de zorg komt weer met Digifit challenge
Veertien IZA-partners hebben Digizo.nu opgericht om te helpen bij het opschalen van bewezen zorginnovaties.
Digizo.nu helpt bewezen innovaties opschalen
Robotchirurgie
Robotchirurgie in de ruimte
authenticatie
Stapsgewijs leren in pilot ZORG-ID Smart
revalidatiezorg epd
Nieuw EPD voor de revalidatiezorg
Volg jij ons al?