Slim incontinentiemateriaal beter voor bewoners, verzorgers verpleeghuizen

wo 28 augustus 2019 - 16:02
Elderly couple in their bedroom
Innovatie
Nieuws

Slim incontinentiemateriaal helpt om de kwaliteit van leven van bewoners van verpleeghuizen te verbeteren. Dat stelt Zorgverzekeraars Nederland in een artikel over de inzet van dergelijk materiaal bij verpleeghuisorganisatie Welthuis (Bergambacht en Zoetermeer). Slim incontinentiemateriaal wordt al vaker op deze manier ingezet en zorgde bij zorgaanbieder Evean al voor een forse verlaging van de werkdruk bij zorgverleners.

Uit een analyse van de kwaliteitsplannen door Zorgverzekeraars Nederland eerder dit jaar blijkt dat zorginkopers bij zorgkantoren veel goede voorbeelden zien van innovatie bij verpleeghuizen. De inzet van slim incontinentiemateriaal is volgens ZN een goed voorbeeld. In het incontinentiemateriaal plakken medewerkers een sensorstrip, waar een sensorclip aan zit. Die geeft een signaal via een mobiele app wanneer iemand verschoond moet worden, zowel bij urine als ontlasting. De oudere hoeft niet onnodig te worden belast, kan doorslapen in de nacht en het levert minder was op voor de familie.

Voordelen slim incontinentiesysteem

Hanneke de Vries, incontinentiespecialist en verzorgende op de locatie in Bergambacht, vertelt dat verzorgenden voorheen steeds moesten kijken of iemand verschoond moet worden. “Dan belast je iemand zonder dat het nodig is. Twee uur later deden we het dan nog keer; soms was het dan juist weer te laat en was iemand al nat.” Met een ‘slim’ incontinentiesysteem wordt dit opgelost: de app geeft aan wanneer verschonen nodig is, zodat mensen niet onnodig belast worden. Verder is er minder urinegeur en kan verergering van problemen zoals met wondjes of een kwetsbare huis voorkomen worden.

Zorginkoper Iskos Mouradin van CZ zorgkantoor, verantwoordelijk voor de zorginkoop bij Welthuis, herkent deze voordelen van het slimme incontinentiesysteem. “Vanuit het oogpunt van welbevinden voor de cliënt is het absoluut van belang te voorkomen dat deze onnodig gestoord wordt tijdens de slaap. Als je het bekijkt vanuit de bedrijfsvoering is het slim als je medewerkers meer gericht kunt inzetten. Ze hoeven niet meer iedereen te controleren, maar kunnen gericht die specifieke cliënt gaan verschonen.”

Hoewel de zorgprofessionals bij de locaties van verpleeghuisorganisatie Welthuis in Bergambacht en Zoetermeer enthousiast over de pilot zijn, zien ze ook nadelen. Het slimme systeem voor incontinentie is prijzig in het gebruik, het vergt soms een sterker WiFi-systeem dan beschikbaar is en het plakken van de sensorstrip in het incontinentiemateriaal vergt enige oefening.

Verder was er zeker in het begin weerstand tegen de nieuwe techniek – men moet durven vertrouwen op een app die aangeeft wanneer verschonen nodig is - en zijn de mobiele telefoons op de locatie niet geschikt zijn voor de app. “Als je de app op je eigen telefoon kunt uitlezen, dan maakt dat het ook een stuk makkelijker natuurlijk,” stelt De Vries.

Minder werkdruk

Locatiemanager Marjan Schrover (De Westerweeren, Bergambacht) is in ieder geval tevreden over de pilot tot nu toe: “Je ziet het vooral terug in de kwaliteit van zorg die we geven én het levert minder werkdruk op. Dat is bij ons alleen moeilijk in een businesscase te vatten. Het was voor ons een forse investering, die niet leidt tot de inzet van minder personeel.”

Schrover hoopt dat de zorgkantoren mee willen helpen met financiering van het slimme incontinentiemateriaal. “Van de 29 bewoners hier, zijn er 25 incontinent. Ik zou het hen allemaal aan willen bieden, maar dat kost nu gewoon te veel.” Iskos Mouradin van CZ, stelt te zien dat Welthuis moeite heeft de businesscase rond te krijgen. “Daarom gaan we vanuit inkoop de kwaliteitsmiddelen inzetten om samen met Welthuis dit systeem te implementeren.”

Award voor slim incontinentiemateriaal

Evean werd samen met collega-organisatie Philadelphia Zorg in januari 2019 door een onafhankelijke jury uitgeroepen tot winnaar van de Challenge Verpleeghuizen van de Toekomst met hun inzet van slim incontinentiemateriaal. De challenge is in 2018 door het ministerie van VWS uitgeschreven en heeft als doel het stimuleren van de implementatie van innovaties in de verpleeghuiszorg. Hij wordt dit en volgend jaar herhaald.

Evean heeft zich met het gebruik van slim incontinentiemateriaal onderscheiden op het gebied van het creëren van meerwaarde voor verpleeghuisbewoners en zorgmedewerkers aan de hand van technologie. Zorgmedewerkers van het team Evean Oostergouw implementeerden het slimme incontinentiemateriaal van Abena in twee psychogeriatrische afdelingen.

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!