Smart Glass versneld uitgerold bij Zuyderland

23 april 2020
SmartGlass-Zuyderland
Innovatie
Nieuws

Het Zuyderland Medisch Centrum in Limburg heeft besloten de zogenoemde Smart Glass - of slimme bril - versneld uit te rollen in een aantal zorgcentra. Hiermee kunnen artsen op afstand meekijken en praten met de zorgverlener die de bril draagt en bij de patiënt aanwezig is. De arts beoordeelt afhankelijk van de situatie of na het contact nog een fysiek bezoek nodig is.

Het Zuyderland startte begin dit jaar met het Smart Glass project. De coronacrisis heeft de uitrol doen versnellen. De komende periode worden de resultaten van het gebruik van de slimme brillen gemonitord en gedocumenteerd. Doel is om ervoor te zorgen dat de slimme bril ook na de coronacrisis optimaal ingezet kan worden.

De Smart Glass

De Smart Glass heeft een ingebouwde camera en microfoon. Hij is tot op zekere hoogte te vergelijken met de Google Glass van enkele jaren geleden. De slimme bril die nu ingezet wordt, biedt echter de optie voor tweeweg communicatie tussen arts en verpleegkundige of mantelzorger. Voor de verbinding tussen de verpleegkundige en de arts wordt een beveiligde beeld- en spraakverbinding gebruikt.

Ten tijde van de coronacrisis heeft de toepassing van oplossingen die zorg op afstand ondersteunen en mogelijk maken een enorme vlucht genomen. De Smart Glass werd enkele jaren geleden al geïntroduceerd, onder andere bij Agros Zorggroep, en kan zorgmedewerkers op meerdere vlakken ondersteunen. Drie voorbeelden daarvan zijn:

  • meekijken en adviseren tijdens telefonische consulten
  • triage op afstand
  • ondersteunen van mantelzorgers door arts of verpleegkundige

Een klein bijkomend voordeel dat in sommige situaties zeer welkom is, is het feit dat de zorgverlener die de bril draagt zijn handen verder vrij heeft om de patiënt te kunnen behandelen.

Slimme bril in de zorg

Enkele jaren geleden werd het gebruik van slimme brillen al onderzocht. Een van die onderzoeken concludeerde dat de Google Glass kinderen met autisme zou kunnen ondersteunen. Daarbij ging het om het aanleren van sociaal-affectieve vaardigheden. Ook in Nederland is het nut van het gebruik van slimme brillen, waarbij artsen op afstand meekijken met verpleegkundigen in de gezondheidszorg al eerder aan bod gekomen.

In het Smart Glass project van het Zuyderland werken verschillende Limburgse zorginstellingen samen. Ze worden daarnaast ondersteund door Zuyd Hogeschool en de Universiteit Maastricht.