Spijkenisse MC zet e-health, EPD in voor geïntegreerd zorgconcept

20 december 2017
SpijkenisseMC
Innovatie
Nieuws
Dankzij de nieuwe financieringsvorm hoeft het Spijkenisse Medisch Centrum (SMC) geen gebruik te maken van de gemeentegarantie die de gemeente Nissewaard had aangeboden. De nieuwe financiering is gebaseerd op de naar eigen zeggen zeer goede (financiële) resultaten die het Spijkenisse Medisch Centrum de afgelopen twee jaar heeft behaald, resulterend in het inmiddels opgebouwde positieve eigen vermogen en een ambitieus en innovatief zorgconcept en business plan.

“Deze financiering is een belangrijke opsteker om onze visie – het opzetten van een uniek zorgconcept in het Spijkenisse Medisch Centrum – te gaan realiseren,” aldus SMC-bestuurder Peter Langenbach.

Rol als anderhalve-lijns-centrum

Onder leiding van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis en het Maasstad Ziekenhuis heeft het SMC de afgelopen jaren een transitie gemaakt naar een ziekenhuisvoorziening die passend is voor de zorgbehoefte in de regio. Paul van der Velden, medebestuurder van het Spijkenisse Medisch Centrum, stelt dat het doel is om de beste en zo compleet mogelijke zorg te bieden in de regio Voorne-Putten, Rozenburg, Hoogvliet en de Hoeksche Waard. “We willen zodoende het pand verbouwen tot een anderhalve-lijns-centrum waar we – samen met partners uit de eerstelijnszorg – onder één dak een geïntegreerd zorgconcept aanbieden.”

Onder het dak van het Spijkenisse Medisch Centrum moet een afdeling worden gerealiseerd voor geriatrische revalidatiezorg (revalidatie specifiek voor ouderen) en eerstelijns bedden. De eerstelijns bedden zijn bestemd voor patiënten van de huisarts die niet thuis kunnen blijven, maar medisch gezien niet hoeven te worden opgenomen in het ziekenhuis; de huisarts blijft de behandelaar. Daarnaast is er de wens op korte termijn een apotheek in het gebouw te realiseren.

Ondersteuning van EPD, e-health

SMC-Bestuurder Langenbach geeft aan dat het genoemde zorgconcept vergevorderd is. Er kunnen, nu de banken hun vertrouwen hebben uitgesproken, naar verwachting concrete stappen worden gezet om het op korte termijn te realiseren.

“Het gezamenlijke elektronisch patiëntendossier, dat we zeer recent in gebruik hebben genomen met de vier ziekenhuizen van de Coöperatie Zorg op Zuid, levert daar een belangrijke bijdrage aan. In de toekomst willen we onze zorgverlening nog meer vernieuwen, zodat we kunnen blijven voldoen aan de wensen en verwachtingen van onze huisartsen en patiënten. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van e-health (digitale zorgoplossingen). Kortom, we blijven onze dromen najagen.”

Het SMC blijft als regioziekenhuis hoogwaardige, medisch specialistische basiszorg bieden. Dit betekent dat het ziekenhuis – indien nodig – snel complexere of extra zorg kan inzetten vanuit de nauwe samenwerking met het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam en Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland.