Search
Close this search box.
Search

St. Anna breidt keuzehulpen voor patiënten uit

Het St. Anna Ziekenhuis werkt voor diverse ziektes al langere tijd met zogenoemde online keuzehulpen. De informatie die patiënten daar vinden, helpt hen bij het, samen met de specialist, kiezen voor een bepaalde behandeling. Onlangs heeft het St. Anna Ziekenhuis de nieuwe keuzehulpen geïntroduceerd voor patiënten die onder behandeling zijn voor een liesbreuk of galstenen.

Voor veel ziektes en aandoeningen zijn meerdere handelingen beschikbaar. Niet elke behandeling is voor iedere patiënt even geschikt. Met de online keuzehulpen kunnen patiënten samen met hun behandelend specialist een gedegen keuze voor die behandeling maken, die het beste bij de betreffende patiënt pas.

Daarnaast kunnen patiënten zich met de informatie die de diverse keuzehulpen bieden beter voorbereiding op een afspraak of een gesprek met de specialist of behandelend arts. Denk aan informatie over de diagnose en de voor- en nadelen van de verschillende behandelingen. De keuzehulp helpt de patiënt ook om na te denken over andere belangrijke zaken, zoals de snelheid van herstel en eventuele bijwerkingen.

Nieuwe keuzehulpen St. Anna

“Als een patiënt voor de afspraak een keuzehulp invult komt de patiënt beter voorbereid naar de afspraak. Dit geeft ons de mogelijkheid om het gesprek beter toe te spitsen op de patiënt en dieper in te gaan op de behandelmogelijkheden”, aldus chirurg Arno Oomen.

Met de toevoeging van keuzehulpen voor patiënten die onder behandeling zijn voor liesbreuk of galstenen biedt het St. Anna Ziekenhuis haar patiënten nu in totaal acht keuzehulpen:

  • Claviculafractuur (Gebroken sleutelbeen)
  • Borstkanker: type operatie, borstreconstructie, aanvullende behandeling
  • Liesbreuk
  • Galstenen
  • Miskraam
  • Stuitbevalling
  • Versie bij stuitligging
  • Baring na keizersnede

Patiënten die van een van deze keuzehulpen gebruik willen maken, kunnen daarvoor terecht op deze website. Daar staan alle beschikbare keuzehulpen, waarvan het St. Anna Ziekenhuis er nu dus acht aanbiedt. Tijdens het invullen kunnen ook aantekeningen gemaakt worden. Daarvoor staat onderaan de webpagina van de keuzehulp een knop. Na het invullen kunnen patiënten de keuzehulp eventueel uitprinten om alle informatie thuis nog eens rustig na te lezen.

Het positieve effect van de online keuzehulpen is in 2019 onderzocht. Geconcludeerd werd dat een keuzehulp de patiënt kan ondersteunen bij het kiezen van een behandeling die past bij de persoonlijke voorkeur. Daarbij werd echter ook aangetekend dat een keuzehulp niet voor iedereen geschikt is.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
GIDH
Global Initiative on Digital Health (GIDH) officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Digitale proeftuin
Digitale proeftuin maakt wegwijs in nieuw UZI-stelsel
challenge
Digivaardig in de zorg komt weer met Digifit challenge
Veertien IZA-partners hebben Digizo.nu opgericht om te helpen bij het opschalen van bewezen zorginnovaties.
Digizo.nu helpt bewezen innovaties opschalen
Robotchirurgie
Robotchirurgie in de ruimte
authenticatie
Stapsgewijs leren in pilot ZORG-ID Smart
revalidatiezorg epd
Nieuw EPD voor de revalidatiezorg
Volg jij ons al?