Search
Close this search box.
Search

Standaardisatie gegevensuitwisseling geboortezorg stap dichterbij

IT-leveranciers voor informatiesystemen in de geboortezorg hebben een eerste test uitgevoerd met de aanlevering van de kernset voor Perined onder begeleiding van Nictiz. Bij de proef waren Onatal, BMA en Orfeus betrokken. Doel was om te kijken of de data van de kernset Perined versie 2.2 vanuit de verschillende EPD’s van de IT-leveranciers correct wordt aangeleverd bij Perined.

De test voor gegevensuitwisseling vond plaats in de proeftuin bij Perined in de Domus Medica in Utrecht. De betrokken EPD-leveranciers wilden laten zien dat zij in staat zijn om de nieuwe rapportages foutloos aan te leveren. Met de komst van de integrale geboortezorg worden de oude registraties – LVR1 en LVR2 – vervangen door één, uniforme registratie voor zowel de verloskundigen als voor de gynaecologen.

Vanuit EPD aangeleverd

IT-leveranciers Onatal, BMA en Orfeus hebben vanuit hun EPD een HL7v3 kernset-bericht met 168 data-items met succes aan Perined aangeboden (HL7, Health Level Seven, is een wereldwijde standaard voor veilige, elektronische gegevensuitwisseling in de zorg). Deutsche Telekom Healthcare verzorgt de database van Perined en was met de data-analisten van Perined aanwezig om het binnenkomende verkeer te testen en te valideren.

De test is uitgevoerd met testscenario’s van de door Perined gefaciliteerde werkgroep Eenheid van Taal Geboortezorg. De Nictiz ADA- tools hebben een belangrijke bijdrage geleverd om de berichten te genereren. Vertegenwoordigers van Perined vonden het goed om te zien dat applicaties door Nictiz kunnen worden gekwalificeerd, aldus een persbericht.

De volgende stap voor de invoering van de kernset Perined is een pilot. De eindgebruikers van de verschillende EPD’s om de aanlevering van de registraties met een beperkte set echte dossiers in een productieomgeving te valideren. Daarna kunnen de softwareleveranciers hun eigen nieuwe versie van hun software bij hun eigen klanten uitrollen. Met de mijlpaal van het gezamenlijk testen, zet de geboortezorg een belangrijke stap in de modernisering van zijn kwaliteitsregistratie.

Gegevensuitwisseling via Eenheid van taal

Eenheid van taal betreft eenduidigheid in welk soort gegevens worden vastgelegd, zodat gegevens overal hetzelfde betekenen (eenheid in definities) en kunnen worden hergebruikt. Eenheid van taal is belangrijk voor het uitwisselen van medische- en verpleegkundige gegevens, het vergroten van kennis en het reduceren van administratieve lasten.

Het is dan ook een onderwerp binnen het Informatieberaad Zorg. Hierin werken branche- en koepelorganisaties uit de zorgsector onder regie van VWS aan optimalisering van digitale gegevensuitwisseling. Voor Eenheid van taal wordt de internationale Snomed-database gebruikt, die Nictiz naar het Nederlands aan het vertalen is.

Over Perined

Perined is een samenvoeging van twee organisaties die zich in de geboortezorg hebben bezig gehouden met de perinatale audit en de perinatale registratie. Perined heeft naar eigen zeggen tot doel de kwaliteit van de perinatale zorgverlening in Nederland te vergroten. Het is – als fusieorganisatie van PAN (Perinatale Audit Nederland) en PRN (Perinatale Registratie Nederland) – opgericht op 30 september 2015.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DigiPunt zorg
DigiPunt, thuismonitoring astmapatiënten en digitale recepten
Financiering passende zorg
Subsidieoproep passende zorg in verpleging en verzorging
diagnostiek
Goede zorg begint met goede diagnostiek
transformatieplan CWZ
Positieve beoordeling voor transformatieplan CWZ
Regioplannen NZa
NZa pleit voor meer meetbare doelen in regioplannen
e-learning
E-learning breder ingezet bij digitalisering ziekenhuizen
De WHO heeft onlangs de kick-off gegeven voor het Global Initiative on Digital Health (GIDH). Het doel van het initiatief is om de implementatie van de ‘Wereldwijde strategie voor digitale gezondheidszorg 2020-2025’ te versterken en te versnellen.
Global Initiative on Digital Health officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Volg jij ons al?