Search
Close this search box.
Search

Subsidieronde Actieonderzoek Innovatieve Zorg gestart

ZonMw heeft eind december een nieuwe subsidieoproep gepubliceerd. Het programmma Actieonderzoek Innovatieve moet bijdragen bij aan het beter leren aanpakken van actuele, complexe vraagstukken in de organisatie van zorg en sociale innovatie. Daarbij gaat het specifiek om vraagstukken met betrekking tot 'de juiste zorg op de juiste plek' die aansluit op de behoeften van patiënten, cliënten of bewoners.

Binnen het project die in aanmerking komen voor financiering in het kader van het programma Actieonderzoek Innovatieve Zorg moet ruimte zijn voor het uitvoeren van participatieve praktijkonderzoeken om kennis te vergaren over de toepassing van veranderende zorgprocessen. Zorgprofessionals kunnen zo leren wat nodig is om tot betere zorg te komen. De onderzoeken worden uitgevoerd in samenwerking met patiënten, cliënten en/of bewoners, relevante zorgpartners, -bestuurders en andere relevante belanghebbenden.

Actieonderzoek Innovatieve Zorg

De subsidieoproep moet leiden tot het stimuleren van zorgprofessionals om in samenwerking te leren over het verbeteren van de organisatie van zorg. De subsidie biedt ruimte voor projecten waarin zorgprofessionals:

  • Experimenteren met een beoogde verbetering in een reeds ontwikkeld/bestaand zorgproces en deze specifiek met actieonderzoek onderzoeken.
  • Leren hoe ze het zorgproces kunnen verbeteren en wat daarvoor nodig is van wie.
  • De opgedane kennis, leerpunten en vaardigheden over leren en verbeteren van de organisatie van zorg beschikbaar maken voor andere zorgorganisaties.

De resultaten van de onderzoeken moeten bijdragen aan de verbetering van zorgorganisaties in het algemeen. De succes-, leer- en contextfactoren moeten het mogelijk maken om op een andere plek een vliegende start te maken bij de toepassing van – elementen van – de onderzochte innovatieve aanpak.

Zorg optimaal afstemmen

Door zelf te leren hoe te verbeteren, ontstaat een essentieel leer- en verbeterpotentieel in zorgorganisaties. Dat is noodzakelijk om in de toekomst goede zorg te kunnen blijven leveren. Zorg die optimaal is afgestemd op de wensen van patiënten, cliënten en bewoners, aansluit bij de capaciteiten van zorgprofessionals en past binnen de kaders van bestuurders, verzekeraars en overheid.

Onderdeel van het Actieprogramma Innovatieve Zorg is ook het delen van kennis en ervaringen tussen de gesubsidieerde projecten. Daarvoor worden onder andere projectleidersbijeenkomsten georganiseerd. Aanvragers moeten bereid zijn hierin te investeren. Voor uitvoerders is dat een verplichting. De deadline voor het indienen van subsidieaanvragen voor projectideeën is 9 maart 2021 om 14u00.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
GIDH
Global Initiative on Digital Health (GIDH) officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Digitale proeftuin
Digitale proeftuin maakt wegwijs in nieuw UZI-stelsel
challenge
Digivaardig in de zorg komt weer met Digifit challenge
Veertien IZA-partners hebben Digizo.nu opgericht om te helpen bij het opschalen van bewezen zorginnovaties.
Digizo.nu helpt bewezen innovaties opschalen
Robotchirurgie
Robotchirurgie in de ruimte
authenticatie
Stapsgewijs leren in pilot ZORG-ID Smart
revalidatiezorg epd
Nieuw EPD voor de revalidatiezorg
Volg jij ons al?