Takeda stapt in toekomst van de gezondheidszorg

wo 9 november 2016 - 17:52
Nieuws

Farmaceutisch bedrijf Takeda, gevestigd in Japan, heeft enkele stappen genomen om een sterkere digitale strategie te implementeren. Het bedrijf gaat een samenwerking aan met verschillende bedrijven, om zo klinische teststudies, data-analyse en het ontwikkelen van biosensoren en wearables te ontwikkelen.

Takeda, een bedrijf dat al 230 jaar bestaat en ook in Nederland een vestiging heeft, zette verschillende stappen om meerdere technologische bedrijven te betrekken bij de bedrijfsvoering. Het Japanse bedrijf stelde Nicole Moward-Nassar aan als Vice President van Externe Partners, om deze richting te ondersteunen.

Digitale biomarkers

Takeda heeft als doel gesteld zogenaamde ‘digital biomarkers’ te ontwikkelen: data die verzameld wordt met behulp van apparaten die patiënten constant monitoren. Door het meten van activiteitniveaus, slaapritmes en lichaamsfuncties, hoopt het bedrijf te komen tot betere ondersteuning in het nemen van medische beslissingen. Ook wilt het bedrijf hiermee kunnen vaststellen  hoe de patiënt functioneert in het dagelijks leven. Om dit te bereiken gaat het bedrijf een samenwerking aan met verschillende partners, die zich richten op innovatie in de digitale gezondheidsindustrie.

Koneska Health

Takeda nam hiervoor onder andere het platform Koneska Health over. Dit technologische bedrijf werkt met data die verzameld wordt met smartphones, wearables en andere digitale technologieën. Hiermee meet Koneska Health gezondheidsindicatoren binnen hun klinische teststudies. Takeda wilt Koneska Health inzetten om beter grip te krijgen op de bruikbare technologieën, en hiermee in teststudies meer focussen op de patiënt. Om dit te kunnen bewerkstelligen past Takeda Koneska Health sensoren en apparaten toe.

Beeld- en data-analyse

Het Duitse bedrijf Definiens richt zich op beeld- en data-analyse. Hiervoor ontwikkelde het bedrijf VeriTrova, een digitaal pathologie platform voor het analyseren van biomarkers. VeriTrova maakt het voor verschillende partners, van laboratorium medewerkers tot onderzoeksorganisaties, mogelijk om IHC beelden te bekijken in de cloud. Deze beelden kunnen hierdoor sneller geanalyseerd worden. Takeda zet VeriTrova in op het gebied van weefselanalyse binnen haar klinische teststudies.

Het analyseren van weefsel moet zo binnen weken geklaard zijn, waar er nu maanden voor nodig zijn.
Takeda organiseerde tijdens Health 2.0 in september een competitie waarbij deelnemers zochten  toepassingen in de digitale gezondheidszorg voor mensen met een depressieve stoornis. Daarnaast werkt het bedrijf samen met Vanderbilt University in een onderzoek naar het toepassen van smartwatches op het gebied van darmgezondheid.