Search
Close this search box.
Search

Cliënten, zorgprofessionals en behandelaren ondersteunen met technologie: hiertoe hebben Momo Medical en Odido Business de handen ineen geslagen. "De mens moet altijd voorop staan, niet de technologie."

Door | ODIDO

Technologie als hulpmiddel om mensen te ondersteunen

Samenwerken in een ecosysteem helpt om zorgtechnologie makkelijker ingevoerd en geadopteerd te krijgen. Reden voor Odido Business en Momo Medical om de handen ineen te slaan, vertellen Menno Gravemaker (CEO Momo Medical) en Dennis Klerk (Business development manager Zorg Odido Business). Voorwaarde daarbij is wel dat de mens voorop staat – de cliënt en zorgprofessional – en niet de technologie.

De Momo App & BedSense vormen de technologische basis van de activiteiten van scale up Momo Medical, vertelt oprichter en CEO Menno Gravemaker. Hij benadrukt meteen dat bij de toepassing van deze technologie de mens voorop staat: ondersteunen van de behoeften van cliënten en zorgprofessionals.

Meer en beter inzicht

De Momo Bed-Sense is een sensorplaat die op borsthoogte onder het matras van de bewoner wordt geplaatst. De sensoren geven informatie over druk, houding en trillingen die gebundeld worden in de Momo App. Die biedt zorgprofessionals inzicht in welke bewoners veilig en rustig in bed liggen, wie onrustig is en wie dringend hulp nodig heeft – om bijvoorbeeld valincidenten te voorkomen. Behandelaren kunnen de beschikbare informatie analyseren om eventueel tot passende interventies te komen. Inmiddels worden er in Nederland (Momo is ook in het buitenland actief) zo’n 10.000 Bedsenses ingezet.

De Momo App zorgt volgens Gravemaker voor een betere nachtrust, omdat er niet meer standaard drie keer per nacht iemand komt controleren. Zorgprofessionals hebben door inzet van app meer werkplezier, minder administratie en meer inzichten in hun bewoners. Voor de organisatie betekent dit minder verloop, wat gezien het personeelsgebrek en dure zzp’ers positief uitpakt.

“We horen bijvoorbeeld van zorgprofessionals dat ze na een blessure – zoals aan een knie – eerder kunnen beginnen omdat ze minder rond hoeven te lopen”, vult Jorien de Jonge aan, marketing lead bij Momo. “En iemand die zwanger was, kon het langer volhouden. De mensen die je hebt, geven zelf aan langer te willen door werken op momenten dat dit eerder niet kon.”

Ondersteunen van zorgprofessionals

Net als Momo Medical ziet Odido Busines technologie als een hulpmiddel om mensen te ondersteunen, stelt Business development manager Zorg Dennis Klerk. “Voor Odido is het de uitdaging om zorgmedewerkers te helpen met innovatieve oplossingen en het stimuleren van de adoptie ervan. Wij kunnen techniek makkelijk naar de markt brengen, maar de uitdaging zit in het faciliteren van mensen en processen.”

De wens tot betrouwbaarheid van netwerkverbindingen tussen onder meer sensors en smartphones bracht Momo en Odido samen. Inmiddels heeft Momo Medical meer dan 1.000 smartphones met een simkaart van Odido verstrekt aan zorgorganisaties, evenals 4G-routers voor het mesh-netwerk, om altijd een betrouwbare connectie te garanderen.

Lees het hele artikel in ICT&health 1, die rond 15 februari verschijnt.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Innovation Partner
Door
Lees ook
GIDH
Global Initiative on Digital Health (GIDH) officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Digitale proeftuin
Digitale proeftuin maakt wegwijs in nieuw UZI-stelsel
challenge
Digivaardig in de zorg komt weer met Digifit challenge
Veertien IZA-partners hebben Digizo.nu opgericht om te helpen bij het opschalen van bewezen zorginnovaties.
Digizo.nu helpt bewezen innovaties opschalen
Robotchirurgie
Robotchirurgie in de ruimte
authenticatie
Stapsgewijs leren in pilot ZORG-ID Smart
revalidatiezorg epd
Nieuw EPD voor de revalidatiezorg
Volg jij ons al?