Search
Close this search box.
Search

Testrobot ondersteunt strategie kabinet bij grote virusuitbraak

Een nieuwe robot met als bijnaam ‘The Beast’ kan per etmaal circa 20.000 pcr-tests verwerken en de resultaten van deze coronatesten online opleveren. Dat is aanzienlijk meer dan alle tot nu toe bekende apparaten in de wereld. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bezocht gisteren (woensdag 27 januari) het medisch-microbiologische laboratorium PAMM in Veldhoven waar deze STRIP-1 testrobot ingezet wordt.

STRIP-1 is ontwikkeld door het Hubrecht Institute (onderdeel van de KNAW) en biotechnologiebedrijf Genmab. De in Zwitserland gebouwde robot is gefinancierd door de Rijksoverheid en zal ook ingezet kunnen worden bij eventuele volgende pandemieën. Daarmee is het een belangrijke bouwsteen voor een robuuste, publieke testfaciliteit voor Nederland, zo stelt VWS. Dat is van groot belang in het effectief bestrijden van pandemieën.

Noodzaak hoge volumes

Traditioneel zijn de test – en analysefaciliteiten in ons land hoogwaardig, maar ook kleinschalig en primair gericht op diagnostiek: is iemand besmet of niet? In een pandemie is ook het snel in beeld brengen van de verspreiding van het virus nodig. Dat maakt een gerichte aanpak mogelijk, daar waar de uitbraak oplaait. Tijdens grote virusuitbraken is het essentieel om snel en adequaat hoge volumes monsters te kunnen analyseren. Dat vraagt om een veel grotere schaal en meer slagkracht. Reden voor het kabinet om te investeren in het uitbreiden van de binnenlandse test – en analysecapaciteit. Deze testrobot maakt onderdeel uit van die strategie.

De robot kan niet alleen met hoge snelheid veel grotere hoeveelheden tests verwerken; de kosten per test liggen aanzienlijk lager. Dit alles zonder concessies te doen aan de kwaliteit van de analyse, aldus VWS. Er zou veel buitenlandse belangstelling zijn voor de STRIP-1, die kort voor de Kerstdagen in Veldhoven geïnstalleerd is. Sindsdien is de robot stapsgewijs steeds meer tests gaan analyseren om de werking te testen en alles klaar te maken voor grootschalige inzet.

Testrobot op vol vermogen

Deze zogenoemde validatieperiode loopt naar verwachting tot half februari en staat onder toezicht van het RIVM en de GGD Zuidoost Brabant. Daarna kan de robot op vol vermogen worden ingezet. De overheid overweegt op termijn meer van deze testrobots aan te schaffen, mits de validatie de verwachte resultaten oplevert. Met meerdere van deze robots kan de landelijke verwerkingscapaciteit zo nodig snel opgevoerd worden tot vele tienduizenden analyses per etmaal.

Minister De Jonge sprak over een veelbelovende nieuwe stap in de bestrijding van de corona-pandemie. “Het is prachtig dat bedrijven en instituten uit Nederland dit voor elkaar hebben gekregen en we hebben daar vanuit de overheid ook graag aan meegewerkt. Alle signalen wijzen erop dat we deze robot met succes kunnen gaan inzetten. De STRIP1 kan een belangrijke extra schakel zijn in het testen op grote schaal, dat in een pandemie noodzakelijk is.”

Uitbreiding coronadashboard

Deze week werd ook bekend gemaakt dat het coronadashboard weer uitgebreid is. Ditmaal met informatie over het vaccineren in Nederland. Het dashboard laat nu ook informatie zien over onder andere het aantal gezette prikken en over de verwachte leveringen van vaccins. Eerder deze maand werd het dashboard al uitgebreid met cijfers over het voortschrijdende testgemiddelde.

Minister De Jonge noemt vaccineren de belangrijkste troef om uit deze crisis te komen. “Daarom is het logisch dat mensen graag willen weten waar we staan en hoeveel mensen een prik hebben gehad. Deze cijfers zijn een bijzondere toevoeging tussen de cijfers over besmettingen en ziekenhuisopnames, want dit zijn de enige cijfers waarvan we graag willen dat ze oplopen.”

De komende weken worden meer vaccinatiegegevens aan het dashboard toegevoegd, waaronder gegevens over de vaccinatiebereidheid en de vaccinatiegraad. De vaccinatiecijfers worden dagelijks bijgewerkt. De afgelopen dagen was er overigens onenigheid tussen de Europese Commissie en AstraZeneca over de aantallen te leveren vaccins van deze leverancier. Die zouden veel lager liggen dan wat vooraf was afgesproken.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Dragon Medical One MCL
Dragon Medical One bespaart MCL-artsen tot 45 minuten per dag 
preventie
Europese subsidies beschikbaar om preventie digitaal te ondersteunen
Onderzoeksdata Lowlands
Onderzoeksdata verzamelen tijdens Lowlands
Nierschade onderzoek
Zoektocht naar eerder vaststellen nierschade met AI
Longaandoeningen
Nieuwe perspectieven bij longaandoeningen
AI
AI in de diagnostiek van kinderen met een ontwikkelingsachterstand
Volg jij ons al?