Zwangerschapsdiabetes thuismeten app in BovenIJ

do 4 augustus 2022 - 13:00
Zwanger-vrouw-1
Monitoring
Nieuws

Zwangere vrouwen die kampen met zwangerschapsdiabetes kunnen in het BovenIJ nu ook kiezen voor thuismeten. Daardoor hoeven zijn minder vaak voor controle fysiek naar het ziekenhuis te reizen. Via de Thuismeten app controleren ze niet alleen, zoals dat al gebruikelijk was, zelf dagelijks hun bloedsuiker waardes maar worden die via de app ook met de zorgverleners in het ziekenhuis gedeeld. De papieren registratie is daarmee verleden tijd.

Tot voor kort moesten vrouwen met zwangerschapsdiabetes de gemeten bloedwaardes op papier bijhouden. Elke twee weken gingen ze dan naar het ziekenhuis om de waardes te laten controleren. Als er geen afwijkingen waren, en dus geen reden om actie te ondernemen, dan gingen ze weer naar huis.

Dankzij de Thuismeten app worden de meetresultaten nu dus automatisch met de zorgverleners in het ziekenhuis gedeeld. Op het moment dat er een afwijking gesignaleerd wordt, iets dat de app ook automatisch doet, krijgen zowel de patiënt als de zorgverlener een melding daarvan. Inmiddels maken al vijftien zwangeren met diabetes gebruik van de app.

Controle zwangerschapsdiabetes

Behalve dat de app ervoor zorgt dat de patiënt nu dus minder vaak voor een controle fysiek naar het ziekenhuis moet reizen, heeft deze e-health toepassing nog een groot voordeel. Wanneer een afwijking geregistreerd wordt, dan kan met behulp van de melding direct actie ondernomen worden. En niet pas, zoals voorheen, wanneer de patiënt tussen twee controles zelf contact opnam, of pas tijdens de controle in het ziekenhuis.

"De Thuismeten app gaat de zwangere patiënt ontlasten, maar ook de zorgprofessional en het ziekenhuis. Er zijn gewoonweg minder fysieke controles nodig. Daarnaast krijgen we de meetgegevens overzichtelijk gepresenteerd, waardoor het consult vlotter verloopt", vertelt Moumli, internist in het BovenIJ.

Met het inzetten van de Thuismeten app voor zwangerschapsdiabetes is deze methode nu voor vier patiëntgroepen in het BovenIJ beschikbaar. De app werd in 2021 geïntroduceerd en werd al gebruikt door patiënten met COPD, hartfalen en op de afdeling oncologie. De komende periode streeft het ziekenhuis ernaar om de app voor nog meer patiëntgroepen in te gaan zetten. Voorwaarde daarbij is wel dat de app van toegevoegde waarde is voor het behandeltraject.

Eerder dit jaar startte ook het Bravis ziekenhuis al met de Thuismeten app voor zwangerschapsdiabetes. Ook in dat ziekenhuis werd de app onder andere al gebruikt voor patiënten met COPD en hartfalen. Andere ziekenhuizen hebben vergelijkbare apps, al dan niet zelf ontwikkeld. Een goed voorbeeld daarvan is de CWZ-Thuis app van het gelijknamige ziekenhuis.