Tovertafel bij Ommelander ingezet voor mensen met beroerte

wo 16 oktober 2019 - 09:12
Tovertafel-Original
Innovatie
Nieuws

Het Ommelander Ziekenhuis heeft afgelopen zaterdag een Tovertafel in gebruik genomen. De Tovertafel is ontwikkeld voor ouderen en mensen met een motoriek-uitval. Zij kunnen tijdens hun verblijf in het ziekenhuis samen of alleen spelen met op een tafel geprojecteerde bewegende lichtbeelden.

De Nederlandse scaleup Active Cues uit Utrecht heeft de zorginnovatie ontwikkeld. Het doel van de serious game is het stimuleren van fysieke, sociale en mentale activiteit voor mensen met cognitieve uitdagingen. Active Cues won met de Tovertafel in 2018 de EIT Digital Challenge 2018 in de categorie Digital Wellbeing.

Het Ommelander (Groningen) kon de zorginnovatie aanschaffen met behulp van een gift van de Vrienden van het Ommelander Ziekenhuis en de Club van Past Rotarians Eemsdelta. Aljo van Zanten, voorzitter Club van Past Rotarians Eemsdelta, noemde de Tovertafel “een bijzonder, innovatief hulpmiddel om hersenfunctie te herstellen en te verbeteren.”

Veraangenamen verblijf ziekenhuis

Sieneke Bolken, voorzitter Vrienden van Ommelander Ziekenhuis Groningen, denkt dat de serious game direct bijdraagt aan het veraangenamen van het verblijf van patiënten in het Ommelander Ziekenhuis Groningen. Dat is onze statutaire missie en daar voldoet de Tovertafel dus ruimschoots aan.”

De Tovertafel was een langgekoesterde wens van het ziekenhuis, vertelt hoofd kliniek Marianne de Zeeuw: “Ons doel was een leuke en passende vorm van dagbesteding vinden, die ook de behandeling ondersteunt. De Tovertafel sluit hier perfect bij aan.”

Op speelse wijze oefenen

De afdelingen Fysiotherapie en Ergotherapie gaan de Tovertafel gebruiken bij de begeleiding van onder andere patiënten die zijn opgenomen vanwege een beroerte. Vaak is als gevolg van de beroerte de handmotoriek verstoord. Met de behulp van zorginnovatie kan op speelse wijze de handfunctie worden geoefend.

De Tovertafel bestaat uit een beamer, infraroodsensoren, luidspreker en processor en bevat een reeks spellen die bestaan uit interactieve lichtprojecties. Via de beamer die recht boven een tafel hangt, worden de spellen op het tafelblad geprojecteerd.