Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
10 januari 2017
Artikel delen

Tovertafel stimuleert dementerende ouderen met interactieve spellen

De Tovertafel van Active Cues biedt interactieve spellen voor ouderen met dementie. De Tovertafel is een kastje wat aan het plafond hangt. Met een beamer projecteert het kastje spellen op een onderstaand tafeloppervlak. De Tovertafel Original is er voor mensen in de late stadia van dementie, terwijl Tovertafel UP speciaal ontwikkeld is voor mensen met een verstandelijke beperking.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De Tovertafel Original van Active Cues biedt interactieve spellen voor dementerende ouderen. Ouderen met dementie zijn vaak passief, wat zorgt voor verveling en in sommige gevallen depressie. De interactieve spellen van de Tovertafel doorbreken de passiviteit van het dagelijks leven.

De spellen werken met hand- en armbewegingen. Zo kunnen spelers vissen vangen door er met hun hand op te slaan, of een bal overgooien naar medespelers. Dit stimuleert niet alleen fysieke activiteit, maar ook de sociale interactie tussen bewoners. Kom de Tovertafel bewonderen op de ICT&health Experience op 26 januari.

Projectie van spellen

De Tovertafel hangt aan het plafond, en bestaat uit een beamer, infraroodsensoren, een luidspreker, een processor en een geheugen. Deze werken samen om spellen aan te sturen en te projecteren op een onderstaande eettafel. De Tovertafel heeft een verbinding met het internet, waardoor updates meteen uitgevoerd kunnen worden. Zo kunnen er nieuwe spellen toegevoegd worden aan het assortiment. Op social media geeft Active Cues tips en ideeën over het gebruik van de Tovertafel.

Tafeltraining voor alle betrokkenen

Om het zorgmedewerkers de juiste kennis te bieden om met de Tovertafel om te gaan, biedt Active Cues een kosteloze bijeenkomst ter introductie van het product. Zo onderbreekt de installatie van de Tovertafel de dagelijkse werktaken zo min mogelijk. Na installatie komt er gedurende drie maanden twee uur per week een jongere van organisatie Beppe langs, die ook ondersteunt in het gebruik van de tafel.

Het product is ontstaan door co-design; waarbij zowel de dementerende ouderen, als hun familie en zorgmedewerkers betrokken werden. Na de installatie van de tafel blijven deze groepen betrokken; ook zij krijgen een training om met de tafel om te gaan.

Zorginstellingen met te weinig financiële middelen om de tafel aan te schaffen kan een crowdfundingproject starten op het steunplatform van Active Cues. Active Cues helpt door middel van social media acties, lokale promotie en marketingideeën. Hiermee willen zij ervoor zorgen dat waar er behoefte is aan een Tovertafel, er ook een kan komen.

###Tovertafel###

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen