Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

TransEnterix na overname wereldspeler in Robochirurgie – Nieuwsoverzicht van 28 september

Plus: 10 minuten test op ziektes – Ebola detectie met chips – deel dit bericht met #eHealth en #icthealth

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

TransEnterix neemt robotchirurgiedivisie over van SOFAR

Door de overname krijgt TransEnterix het systeem ALF-X in handen. Dit is een systeem dat gebruikt wordt voor laparoscopische operaties. ALF-X onderscheidt zich onder andere door betere ’tast’-feedback en een bijzonder ‘per procedure’ prijsmodel.

TransEnterix zelf biedt de Surgibot aan – in eerste instantie vooral in de VS. ALF-X is juist een systeem dat voornamelijk in Europa en het Midden Oosten wordt aangeboden. De overname past in de missie van TransEnterix:  Creation of a Disruptive Surgical Robotics Company. ALF-X is CE gecertificeerd. Hierdoor krijgt het bedrijf toegang tot nieuwe internationale markten. Met de overname is een bedrag gemoeid van 99,8 miljoen dollar.

Wilt u meer weten? Bekijk dan het persbericht.

10 minuten test op ziektes

Wetenschappers van de Universiteit van Montreal hebben een nieuwe methode bedacht om bloed te testen op ziektes. Ze gebruiken hiervoor DNA en elektriciteit. Vorige week berichtten we nog over de mogelijkheid om met een pleister binnen een paar uur een diagnose te stellen. De oplossing die in Montreal bedacht is, geeft het antwoord echter al in vijf à tien minuten. Dit meldt CBC News.

Om ziektes op te sporen wordt gezocht naar antistoffen. De onderzoekers gebruiken enkele DNA-strengen waar de antistoffen zich aan kunnen hechten. Doordat de antistoffen zich aan de enkele strengen hechten, ontstaat er een druppeltje. Door dit druppeltje te meten kan zelfs heel precies worden aangegeven hoeveel antistoffen er in het bloed zitten – terwijl met de huidige technieken alleen vastgesteld kan worden dat ze er zijn.

Wilt u het hele onderzoek nalezen? Dat kan tegen betaling. 

Ebola detectie met chips

Er is meer goed nieuws over detectie van ziektes. In Santa Cruz zijn wetenschappers erin geslaagd om een chip te bouwen die snel en betrouwbaar kan vaststellen of een patiënt Ebola  heeft. De huidige Gouden Standaard is polymerase chain reaction (PCR), waarbij het virus wordt versterkt, zodat het gedetecteerd kan worden. Voor de nieuwe methode is het versterken niet meer nodig.

Het grote voordeel van de nieuwe methode is dat er geen laboratorium meer nodig is. Het systeem bestaat uit een combinatie van twee chips: een microfluidic chip die het sample prepareert en een optofluidic chip die het virus detecteert. 

U vindt het afgelopen vrijdag gepubliceerde artikel in Nature’s Scientific Reports.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen