Treant Zorggroep stelt een primeur te hebben voor het melden van incidenten die plaatsvinden tussen ziekenhuizen en huisartsenpraktijk. Het doel is het veiliger maken van de patiëntenzorg, zo laat de organisatie uit Noord-Nederland weten. Treant kwam onlangs nog in het nieuws met het behalen van VIPP-doelstelling B1 (digitale uitwisseling medicatie-informatie).
Onder de incidentmelding vallen zaken zoals verwisseling van patiëntengegevens, een verkeerde uitslag of recept of een niet correcte bejegening. Treant is actief met een aantal zorginstellingen en met medisch-specialistische zorg op de locaties Emmen (Scheper), Hoogeveen (Bethesda) en Stadskanaal (Refaja).
Incident online rapporteren
Via een online formulier kan een huisarts en/of een specialist vanaf nu incidenten rapporteren waarbij iets (bijna) is misgegaan in de patiëntenzorg. Dit formulier voor transmuraal incidentmelden (TIM) is opgenomen in het bestaande systeem om gegevens te beheren. Zowel voor het melden van deze incidenten als voor de werkwijze is Treant de eerste in het Noorden die het op deze manier heeft ingericht.
Volgens Carolien van Leeuwen, huisarts, transmuraal coördinator en een van de initiatiefnemers van TIM, kan patiëntenzorg altijd beter en veiliger. Een manier om veiliger zorg te bereiken is volgens haar onder andere het melden, behandelen en analyseren van incidenten en het bedenken van manieren om het herhalen van incidenten te voorkomen.
Geen gezamenlijke incidentmelding
“In het ziekenhuis en in de huisartsenpraktijk hebben we al jaren de goede gewoonte incidenten te melden die binnen de eigen organisatie plaatsvinden (Veilig Incident Melden - VIM). Maar de incidenten die tussen de beide lijnen gebeuren, vielen soms tussen wal en schip, omdat er geen gezamenlijk meldsysteem en proces bestond."
Dat is nu met TIM verholpen, stelt Van Leeuwen. "We hebben hier ongeveer 1,5 jaar aan gewerkt en hebben een systeem gevonden dat weinig extra kost en zeer werkbaar is. En bovendien zijn we de eerste organisatie in het Noorden die het op deze manier aanvliegt. Daar ben ik best trots op.”
TIM breder beschikbaar
Wanneer het formulier en meldsysteem goed blijkt te werken, wordt TIM
volgens Treant ook beschikbaar voor andere eerstelijnspraktijken in de regio, zoals apotheken en verloskundigen.
Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Wilt u ook weten hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst nu al implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, maar het aantal nog beschikbare plaatsen zijn beperkt. Dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!