Treant Zorggroep bestrijdt onrust bij dementerenden met Virtual Reality

ma 31 juli 2017 - 12:42
Nieuws

Treant Zorggroep experimenteert in woonwijkcentrum Bilderdijk te Hoogeveen met Virtual Reality-brillen om onrust onder bewoners met dementie te verminderen. De zorggroep werkt sinds vijf maanden samen met studente Toegepaste Gerontologie Ineke Slomp.

De studente onderzoekt of ouderen met (beginnende) dementie rustiger worden als zij in een andere wereld terecht komen met Virtual Reality. Onrust komt bij ouderen met (beginnende) dementie vaak voor, waarbij het lijkt alsof zij iets zoeken of op willen ruimen. Ook lopen zij veel heen en weer, voelen zij zich verward en slapen zij slecht. Deze symptomen van dementie zijn vaak de oorzaak dat ouderen niet meer prettig en veilig thuis kunnen wonen.

De natuur in

Virtual Reality kan voor de bewoners van woonwijkcentrum Bilderdijk (hopelijk) enige afleiding verzorgen. Met de Virtual Reality bril stappen zij even in een andere wereld. De ouderen zelf hebben duidelijke voorkeuren: natuurbeelden of spelletjesprogramma’s. Het eerste krijgen zij regelmatig te zien, waaronder luchtopnames of onderwaterbeelden. Deze zien zij in een 360 graden view, van links naar rechts, van onder naar boven.

Spelletjesprogramma’s zitten —helaas voor de bewoners— niet in het aanbod, deze zijn immers niet rustgevend. Wel is het voor naasten mogelijk een filmpje op te nemen, aangezien de meeste smartphones nu in 360 graden kunnen filmen. Zo ontstaat er een nieuwe vorm van contact.

Positieve respons

Tot op heden zijn de reacties van bewoners positief. De beelden vormen een goede afleiding van de dagelijkse omgeving en afleidende geluiden. Bijna alle bewoners vinden het interessant om op te gaan in de nieuwe wereld, waarbij zij even kunnen ontspannen en genieten. 

Slomp geeft aan goed op de emoties van bewoners te letten. Als bewoners angstig of duizelig worden, dan kan de bril direct af. De VR-bril roept deze reactie gelukkig niet vaak op.

Langer thuis

Wanneer het onderzoek aantoont dat de VR-bril werkt tegen ervaren onrust onder bewoners, dan schaft Treant Zorggroep een aantal brillen aan. De brillen zijn echter kostbaar, dus goede onderbouwing is nodig.

De Zorggroep ziet grote mogelijkheden voor de brillen. Dankzij de toepassing wordt het wellicht in de toekomst mogelijk om ouderen met (beginnende) dementie langer prettig én veilig thuis te laten wonen, aldus woordvoerders. Binnenkort besteedt RTV Drenthe aandacht aan de VR-bril. Daarvoor werden op 28 juli tv-opnames gemaakt, bij één van de bewoners thuis.


Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!