Search
Close this search box.
Search

Trimbos komt met vernieuwde e-learning verzorgers over dementie

Het Trimbos Instituut stelt een e-learning programma 'Leren over dementie' beschikbaar voor (leerling)verzorgenden. Het gaat om een nieuwe versie met een aangepaste inhoud op basis van de laatste ontwikkelingen in persoonsgericht werken, een vernieuwde lay-out en mogelijkheid tot integratie in het eigen Leer Management Systeem, aldus het instituut voor geestelijke gezondheidszorg.

Het Trimbos-instituut lanceerde zo’n vijf jaar geleden de eerste versie van de e-learning, die destijds tot stand is gekomen in samenwerking met (leerling) verzorgenden. Omdat er de afgelopen jaren zowel op theoretisch als op technisch vlak veel ontwikkelingen hebben plaatsgevonden, is de e-learning Leren over dementie vernieuwd en waar nodig aangepast.

Het instituut kwam vorig jaar ook met een e-learningprogramma voor mantelzorgers van dementerende mensen. Reden hiervoor is dat er in Nederland steeds vaker geleund wordt op mantelzorgers voor de zorg van mensen met een chronische ziekte of een vorm van dementie. Ruim 70 procent van de mensen met dementie woont thuis.

Vernieuwd in e-learning programma

Mede op basis van feedback van professionals is het e-learningprogramma voor (leerling)verzorgenden vernieuwd op de volgende punten:

  • Vernieuwde lay-out die zorgt voor een gebruiksvriendelijke ervaring.
  • Aangepaste inhoud op basis van de laatste ontwikkelingen in persoonsgericht werken.
  • Aansluiting bij de belangrijkste thema’s in het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg.
  • Gemakkelijkere verspreiding voor grote groepen medewerkers door integratie in het eigen Leer Management Systeem (LMS).

Gedrag beter leren begrijpen

In de e-learning staan drie hoofdpersonen centraal die men aan de hand van informatie, filmpjes en opdrachten steeds beter leert kennen. Doordat men steeds meer te weten komt over de behoeften van de personages, wordt het gedrag steeds beter begrepen. De personages verschillen wat betreft het stadium en de vorm van dementie, sociaal netwerk en woonomgeving (thuis, woonzorgcentrum en verpleeghuis).

De focus op persoonsgericht werken moet helpen bij het zorgen voor mensen met dementie. Om op zo’n persoonsgerichte manier te kunnen zorgen, is het belangrijk iemand persoonlijk te kennen. Zo kan aangesloten worden op iemands behoeften en voorkeuren. Omdat dementie een complexe aandoening is, start de e-learning met het opfrissen van de kennis over de meest voorkomende vormen van dementie.

Verder wordt er aandacht besteed aan onbegrepen gedrag en bewustwording over de rol van zorgmedewerkers in het ontstaan en/of voorkomen van dit gedrag. De volgende typen gedragingen worden behandeld: agressief, apathisch, afhankelijk, achterdochtig en rusteloos gedrag.

Gebruik video, interactieve schermen

Filmpjes, verschillende vraagtypen en interactieve schermen wisselen elkaar af in de e-learning. Een samenvatting van de belangrijkste informatie is terug te vinden in een bijbehorende reader. Leren over dementie wordt afgesloten met een certificaat. Daarnaast kunnen accreditatiepunten aangevraagd worden bij het Kwaliteitsregister V&VN.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet te lang en meld u snel aan want op is op!

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DigiPunt zorg
DigiPunt, thuismonitoring astmapatiënten en digitale recepten
Financiering passende zorg
Subsidieoproep passende zorg in verpleging en verzorging
diagnostiek
Goede zorg begint met goede diagnostiek
transformatieplan CWZ
Positieve beoordeling voor transformatieplan CWZ
Regioplannen NZa
NZa pleit voor meer meetbare doelen in regioplannen
e-learning
E-learning breder ingezet bij digitalisering ziekenhuizen
De WHO heeft onlangs de kick-off gegeven voor het Global Initiative on Digital Health (GIDH). Het doel van het initiatief is om de implementatie van de ‘Wereldwijde strategie voor digitale gezondheidszorg 2020-2025’ te versterken en te versnellen.
Global Initiative on Digital Health officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Volg jij ons al?