Uitbreiding telegeneeskunde voor betere zorg hartpatiënten: HerzConnect

ma 5 augustus 2019 - 11:26
Herzconnect
Samenwerking
Nieuws

Siemens Healthineers en het Hart- en Diabetes Centrum Noord-Rijnland-Westfalen (Bad Oeynhausen) hebben een overeenkomst gesloten om samen een innovatief telegeneeskundezorgprogramma te ontwikkelen 'HerzConnect'is ontworpen om de zorg voor patiënten met hartfalen te verbeteren. Zo moet een verblijf in het ziekenhuis tegengegaan worden en het aantal opnamedagen verminderd. Duitse zorgverzekeraars hebben laten weten dat zij HerzConnect toevoegen aan hun portefeuilles. DAK doet dit in NRW en Nedersaksen vanaf de zomer van 2019.

Als onderdeel van een technologiepartnerschap hebben Siemens Healthineers en de zorgaanbieder (Hart- en Diabetescentrum Noord-Rijnland-Westfalen, HDZ NRW) hun eerste innovatieve zorgdienst ontwikkeld voor patiënten met hart- en vaatziekten, zo blijkt uit een persbericht. Het programma onder de naam 'HerzConnect' is gericht op zorgverzekeraars die een verbeterde behandeling willen bieden aan polishouders met chronisch hartfalen.

Het Herz- und Diabeteszentrum Nordrhein-Westfalen is een internationaal erkend centrum voor de behandeling van hart- en vaatziekten en diabetes. Met 35.000 patiënten per jaar, inclusief 14.000 patiënten, is HDZ NRW een van Europa's toonaangevende gespecialiseerde ziekenhuizen en het grootste centrum voor harttransplantaties.

Doelen van het programma zijn onder meer:

  • Ervoor zorgen dat patiënten worden behandeld in overeenstemming met de richtlijnen.
  • Om diepgaande zorg op afstand te bieden om de voortgang van hartziektes aanzienlijk te vertragen.
  • Patiënten in staat te stellen hun eigen ziekte te beheren (eigen regie) door middel van een educatief proces.
  • Een merkbare verbetering hun kwaliteit van leven.

Een cruciaal element binnen 'HerzConnect' betreft het voorkomen van gedecompenseerd hartfalen. Dat is een verergering van een hartaandoening waarbij een ophoping van water in de longen en andere lichaamsdelen leidt tot herhaalde ziekenhuisopname.

Siemens Healthineers is verantwoordelijk zijn voor de volledige technische component van de telegeneeskunde-oplossing, inclusief logistieke aspecten. Dit omvat elementen zoals de mobiele meetapparatuur (een mobiele ECG, bloeddrukmeter en weegschalen om het lichaamsgewicht te meten). HDZ NRW is verantwoordelijk voor het verlenen van medische zorg en advies aan patiënten. De mobiele app en de zorgsoftware bij HDZ NRW zijn voor dit project ontwikkeld door Siemens Healthineers in samenwerking met HDZ NRW.

24/7 registratie vitale functies

De mobiele meetapparatuur registreert geselecteerde vitale functies en andere patiëntparameters 24/7 en verzendt deze gegevens via een smartphone-app en een beveiligde gegevensverbinding naar het Institute for Applied Telemedicine (IFAT) bij HDZ NRW. Daar worden de gegevens zowel automatisch als door specialisten geanalyseerd met behulp van speciaal ontwikkelde algoritmen, zodat de behandeling vervolgens systematisch kan worden geoptimaliseerd voor elke individuele patiënt.

Dit maatwerk omvat het geven van geautomatiseerde, intuïtieve feedback aan de patiënt in kwestie, evenals gericht, op behoeften gebaseerd contact tussen patiënt en de medisch specialisten van HDZ NRW. De specialisten, die een speciale training hebben gevolgd in de klinische patronen van hartfalen, verzamelen aanvullende informatie die relevant is voor de behandeling van de patiënten in een reeks regelmatige, geplande telefoongesprekken en begeleiden hen naar gezondheidsbevorderende levensstijlen die hen zullen helpen omgaan met hun chronische hartziekte.

Verbeteren behandelresultaten

Communiceren van kennis over hartfalen en het stellen van individuele doelen voor het verloop van de behandeling moeten de verantwoordelijkheid van de patiënt vergroten en hun individuele behandelresultaten verbeteren.

Continue monitoring en het telegeneeskundezorgprogramma zullen volgens de samenwerkende partijen snellere responstijden mogelijk maken als ongebruikelijke parameters worden gedetecteerd, naast het bieden van zorg in overeenstemming met richtlijnen en zorgen voor een betere therapietrouw. Dat moet uiteindelijk resulteren in een betere kwaliteit van leven voor de patiënten. Het verminderen van het aantal niet-geplande heropnames dekt de kosten van telegeneeskundezorg met HerzConnect, zo is de verwachting.

De eerste zorgverzekeraar die dit programma accepteert, is DAK Gesundheit in Noord-Rijnland-Westfalen en Nedersaksen, dat het vanaf de zomer van 2019 voor zijn polishouders uitrolt.

In Nederland ondersteunen diverse zorgverzekeraars al digitale toepassingen voor mensen met chronische aandoeningen zoals hart- en longziektes en IBD. Binnen de Vliegwielcoalitie wordt daarnaast het uitrollen van zorg op afstand voor mensen met hartaandoeningen gestimuleerd.

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!