Veel belangstelling voor challenge verpleeghuis van de toekomst

22 november 2019
Senior-zorg
Innovatie
Nieuws

Verpleeghuizen hebben veel belangstelling voor de challenge ‘Verpleeghuizen van de Toekomst’, laat organisator Zorgverzekeraars Nederland (ZN) weten. ZN stelt blij te zijn met de grote belangstelling. Er zijn 30 aanmeldingen van verpleeghuizen ontvangen die een technologische innovatie willen implementeren of opschalen. De aanmelding voor de challenge ‘Verpleeghuizen van de Toekomst’ is inmiddels gesloten.

Zorgverzekeraars Nederland heeft op 5 september 2019 de challenge ‘Verpleeghuizen van de Toekomst’ gelanceerd. Zo wil ZN de structurele inzet van bestaande en al in de praktijk gebruikte technologie (zoals domotica, e-health, wearables, telemonitoring) vergroten en stimuleren. Alle 30 aanmeldingen worden de komende tijd goed gelezen en beoordeeld door een vakkundige jury. Uiterlijk 9 december 2019 krijgen alle verpleeghuizen uitsluitsel over eventuele deelname aan de challenge.

Begeleiding bij implementatie, opschaling

Uit alle aanmeldingen kiest de jury tien genomineerden. Deze verpleeghuizen krijgen in totaal 60 dagen begeleiding bij de implementatie of opschaling van de technologie in hun verpleeghuis. Een adviesbureau dat gespecialiseerd is in verandermanagement in de zorg, biedt de begeleiding.

De tien genomineerden maken daarnaast kans op de titel Zorgvernieuwer 2021. Deze titel gaat naar twee verpleeghuizen. Eén verpleeghuis krijgt de titel voor het meest succesvol afronden van een nieuwe technologische implementatie. Een ander verpleeghuis voor het meest succesvol opschalen van de technologie.

Challenge stimuleert innovatie

Het ministerie van VWS schreef de eerste Challenge in 2018 uit. Het doel was het stimuleren van implementatie van innovaties in de verpleeghuiszorg. In 2018 kregen acht organisaties ondersteuning van een extern bureau bij de implementatie van technologie. Bij de eerste Challenge werd zorgorganisatie Evean samen met collega-organisatie Philadelphia Zorg in januari 2019 tijdens de openingsmanifestatie van de e-healthweek uitgeroepen tot winnaar met de inzet van slim incontinentiemateriaal.

Op verzoek van het ministerie van VWS coördineert Zorgverzekeraars Nederland (ZN) ditmaal de challenge. ZN vertegenwoordigt de zorgkantoren, die de langdurige zorg inkopen. De challenge past binnen het beleid en de taak van zorgkantoren om leren en verbeteren bij zorgaanbieders te stimuleren en kennisdeling over innovaties te bevorderen.

Bij de challenge zijn verschillende organisaties betrokken: ActiZ, V&VN, Verenso, zorgkantoren, Landelijke Organisatie Cliëntraden en Patiëntfederatie Nederland.

Enkele onderdelen van de challenge:

  • De beste 10 aanmeldingen krijgen 10 maanden lang 1,5 dagen per week begeleiding om de implementatie of opschaling van de ondersteunende technologie en/of ICT vorm te geven.
  • De beste 10 aanmeldingen krijgen een voucher ter waarde van 5000 euro. Hiermee kunnen ze hulp van een adviesbureau inschakelen bij het afmaken van een plan van aanpak, business case etc.
  • Een jury kiest de best uitgevoerde initiatieven voor (1) een nieuwe implementatie en (2) opschaling van technologie. In beide categorieën worden de betrokken verpleeghuizen benoemd tot Zorgvernieuwer 2021.
  • Beide Zorgvernieuwers 2021 krijgen een geldprijs en een uitje voor alle werknemers die deelnamen aan het project.