Search
Close this search box.
Search

Verily ontwikkelt smartwatch voor onderzoek wetenschappers

Verily, de healthcare-divisie van Alphabet (Google), heeft een smartwatch ontwikkeld waar met geavanceerde sensoren data kan worden verzameld bij deelnemers aan grootschalige onderzoeken. De Study Watch kan worden ingezet voor bijvoorbeeld onderzoek naar de ziekte van Parkinson en andere zogeheten baseline-onderzoeken waar grote hoeveelheden data worden verzameld.

De Study Watch is niet beschikbaar voor consumenten en het apparaat gaat dan ook niet direct de concurrentie aan met bijvoorbeeld de Apple Watch. Het is geen geheim dat Apple met zijn slimme horloge niet alleen inzet op activity, maar ook op healthcare in de breedste zin van het woord. Apple biedt bijvoorbeeld al enkele healthcare-platformen.

In 2014 introduceerde het bedrijf al HealthKit, een oplossing waarmee ontwikkelaars hun gezondheids- en fitnessapps op iOS-apparaten met elkaar kunnen laten samenwerken. Daarna volgden ResearchKit en CareKit en kreeg de Apple Watch door de jaren heen steeds meer medische features.

Schaalbaar horloge

De Study Watch beschikt over tal van sensoren voor het meten van onder meer ECG, hartslag, huidweerstand en beweging. Alle data is versleuteld opgeslagen op het apparaat zelf en de versleutelde data wordt naar de cloud gestuurd waarbij gebruik wordt gemaakt van algorithmen en machine learning. Volgens Verily is de Study Watch schaalbaar en bij uitstek geschikt voor het verzamelen en verwerken van grote hoeveelheden data.

Verily belooft een batterijduur van een week waardoor het mogelijk is om over langere periodes metingen te verrichten. Het is onbekend hoeveel opslaggeheugen de Study Watch heeft, maar volgens Verily kan ‘weken lang’ data worden opgeslagen waardoor het niet nodig is het apparaat vaak te moeten synchroniseren. Onbekend is ook welke processor aan boord is, al spreek Verily over een ‘krachtig’ exemplaar die real-time algorithmen ondersteunt.

Verily maakte eerder al bekend dat zij in samenwerking met Radboud Universiteit Medisch Centrum, Radboud Universiteit en ParkinsonNet een multi-jaar durende onderzoek in Nederland zouden opstarten. Het onderzoek moet de impact van het verloop van de ziekte van Parkinson nauwkeuriger in beeld gaan brengen en nieuwe biologische markers identificeren die het mogelijk maken om de progressie van de ziekte beter te volgen om zo een basis te leggen voor nieuwe en meer gepersonaliseerde behandelingen.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
Volg jij ons al?