Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Verily werkt met partners aan medische zoekmachine

Verily, het voormalig Google Life Sciences, werkt met academische ziekenhuizen, artsen, universiteiten en advocaten samen aan een zoekmachine voor medische informatie. Verily-topman Andy Conrad sprak tijdens een conferentie in San Diego deze week zelf over een ‘Google of human systems biology’.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Volgens Conrad is informatie die momenteel door wetenschappers wordt gebruikt praktisch onvindbaar. Hoe daar precies verandering in gaat komen met het nieuwe project, liet hij echter in het midden. Wel zal gebruik gaan worden gemaakt van een raamwerk waarbij machine-learning-technologie een belangrijke plek inneemt. Conrad onderstreepte wel dat de zoekmachine wellicht niet zo effectief zal zijn als menselijke interactie, maar desondanks wel behulpzaam is.

‘Menselijke benadering’

Het is onbekend hoe groot het team is dat werkt aan een medische zoekmachine, maar Conrad liet doorschemeren dat de komende maanden duizend nieuwe medewerkers aan het project zullen worden toegevoegd. Het team werkt vanaf een campus ten Zuiden van San Francisco, nabij het hoofdkantoor van moederbedrijf Alphabet, voorheen beter bekend als Google.

Het indexeren van medische informatie is op zich geen nieuwe tak van sport. IBM doet dat bijvoorbeeld ook met zijn supercomputer Watson terwijl ook andere technologiebedrijven hier steeds vaker werk van maken. Naar eigen zeggen kiest Verily voor een meer ‘menselijke benadering’. Dat heeft volgens Conrad vooral te maken met het gegeven dat digital healthcare niet louter vanuit de technologie dient te worden benaderd. Hij verwees daarbij naar Google Health, een soort persoonlijk gezondheidsdossier dat in 2008 werd geïntroduceerd en drie jaar later werd beëindigd wegens het gebrek aan animo onder gebruikers.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen