Verlamde man leert hand weer bewegen via chip in hersens

15 mei 2016
Ian_Burkhart
Wetenschap
Nieuws

Een man die vijf jaar geleden na een ongeluk verlamd raakte aan zijn handen en benen, kan met nieuwe neurale technologie zijn hand weer gebruiken. Het gaat om de 24-jarige Amerikaanse Ian Burkhart, die met behulp van een chip in zijn hersens zijn hand direct kan aansturen, zonder dat de signalen via de ruggengraat hoeven te lopen. Dit kan alleen in een laboratoriumomgeving, waarbij een computer gekoppeld is aan zijn arm.

Een operatieam van Ohio State’s Center for Neuromodulation opereerde Burkhart in 2014, waarbij speciale  imaging technologie werd gebruikt om te bepalen welk deel van de hersens verantwoordelijk zijn voor het laten bewegen van de hand, zo schrijft de New York Times. Daarna was er twee jaar van uitputtende training nodig om de controle over de rechterhand te herkrijgen. Burkhart, die nog wel enige controle heeft over zijn schouder en biceps,  kan nu onder meer drinken uit een fles gieten, een rietje oppakken en in een glas roeren. Verder was hij in staat om een digitaal gitaarspel te spelen.

Nog geen praktische oplossing

De verantwoordelijke artsen hebben hun bevindingen naar buiten gebracht in de wetenschappelijke publicatie Nature. Zij benadrukken dat er nog geen sprake is van een praktische oplossing voor mensen met een verlamming als gevolg van een ongeluk, omdat Burkhart zijn rechterhand alleen in een laboratoriumopstelling kan gebruiken.

Wel gaan de ontwikkelingen op het gebied van neurale technologie steeds sneller.  Zo kunnen wetenschappers met behulp van implantaten in hersens bepaalde signalen decoderen en kopiëren om zo bepaalde bewegingen te veroorzaken. Op deze manier zijn er al succesvolle proeven uitgevoerd waarbij apen een robotarm kunnen aansturen via neurale signalen.

De chip die bij de motorcortex van Burkhart werd geplaatst, zorgde er voor dat de aangesloten computer kon leren welke signalen bij welke bewegingen hoorden. Geleidelijk aan kon de proefpersoon zo in combinatie met de computer leren hoe hij zijn hand kon aansturen om bepaalde bewegingen te maken. De financiering voor het experiment loopt dit jaar af.

Bekijk hieronder de video met uitleg.

###Ian###