VR-platform voor senioren winnaar Haagse hackathon

ma 10 oktober 2016 - 06:59
Nieuws

Een virtual reality-platform voor senioren is de winnaar van de hackathon ‘Zorg voor Ouderen’. De hackathon was mede georganiseerd in het kader van de derde Haagse Zorginnovatiebijeenkomst die vrijdag 7 oktober wordt gehouden.

Drie teams van ICT-ers uit Nederland en India waren de afgelopen week bezig met uitdagingen die zijn bedacht door mensen die bij zorg in de wijken zelf tegen problemen aanliepen. Het doel was om creatieve ICT-oplossingen te zoeken voor het zo lang mogelijk zelfstandig laten wonen van ouderen, ofwel slimme oplossingen voor ouderenzorg.

Tijdens de hackathon zochten de teams oplossingen voor :

  • Ouderen en sociale isolatie:  hoe kan sociale isolatie bij ouderen worden voorkomen en hoe kunnen ouderen worden geholpen die geen contact meer hebben met de buitenwereld?
  • Betekenis van ouderen in de samenleving: hoe kan de kennis en kunde van ouderen via een actieve dialoog worden erkend en hoe kan het een volwaardige plaats terugkrijgen in de samenleving?
  • Ouderen betrekken bij voorzieningen en activiteiten: op welke wijze kun je ouderen het beste informeren over de activiteiten en diensten die voor hen beschikbaar zijn?

De drie teams van in totaal 15 hackers, onder wie zes uit India, presenteerden tijdens de bijeenkomst innovatieve oplossingen voor uitdagingen in de Haagse ouderenzorg. Wethouder Karsten Klein, vorige week nog in Washington om te praten over kansen van de vergrijzing, maakte het winnende team bekend.

Samen ervaringen beleven

Door middel van nieuwe innovatie en met behulp van een virtual reality bril stelt dit team ouderen in staat om gezamenlijk oude en nieuwe ervaringen te beleven. Op het  platform staan diverse video’s die twee mensen, met behulp van een virtual reality bril, samen kunnen bekijken.

Daarnaast kunnen familieleden ook beelden sturen die de ouderen met de virtual reality bril kunnen zien. Via head-tracking kunnen ze vervolgens rondkijken door hun hoofd te bewegen. Door samen een ervaring te beleven creëert men nieuwe connecties en vriendschappen. Het publiek en de vakjury waren het met elkaar eens en heeft deze oplossing als winnaar aangewezen.

Het winnende team is geselecteerd voor de reverse-hackathon die eind november in Bangalore plaatsvindt tijdens de ondertekening door Karsten Klein van de samenwerkingsverband tussen Den Haag en de Indiase deelstaat Karnataka.

Tijdens de zorginnovatiebijeenkomst kwam een aantal innovaties in de ouderenzorg aan bod. Den Haag wil met het event tonen dat het internationaal vooroploopt met zorginnovaties. Er kwamen ruim 200 zorgverleners en ondernemers bijeen om kennis en ervaring over de ouderenzorg te delen.