Search
Close this search box.
Search

VWS: geen potentieel privacy-probleem CoronaMelder

Wanneer de CoronaMelder-app landelijk wordt vrijgegeven, zal het voor GGD-medewerkers niet meer mogelijk zijn om te zien of een gebruiker een waarschuwingsmelding gedeeld hebben met contacten. Dit was alleen het geval gedurende de testperiode in vijf GGD-regio's. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van VWS weten in reactie op berichtgeving van de Volkskrant.

De Volkskrant meldde afgelopen dinsdag dat GGD-medewerkers een groen vinkje kunnen zien als besmette personen een waarschuwingsmelding via de CoronaMelder-app deelden met hun nauwe contacten. Zo konden zij gebruikers geruststellen dat het versturen gelukt was. Sommige gebruikers wisten dit namelijk niet zeker vanwege vertaalproblemen in sommige besturingssystemen. In theorie zou een GGD-medewerker iemand kunnen overtuigen of zelfs dwingen om diens verzamelde codes van nauwe contacten te uploaden.

Privacyrisico ‘middelhoog’

De functionaliteit staat beschreven in een rapport van de non-profitconsultant Radically Open Security (ROS). Dit beveiligingsbedrijf werd samen met een aantal andere externe partijen door het ministerie van VWS ingehuurd om de app en bijbehorende technologie onder de loep te nemen. De ROS gaven aan het privacyrisico als ‘middelhoog’ in te schatten. Hun onderzoek was al afgerond voordat de CoronaMelder-app en de bijbehorende spoedwet begin september in de Tweede Kamer werd behandeld en goedgekeurd.

Privacy-deskundige Brenno de Winter, ingehuurd door VWS, stelde tegenover Nu.nl dat de functie in de test noodzakelijk was om te controleren of de app werkt, inclusief de mogelijkheid voor gebruikers om hun contacten door te geven dat ze met corona besmet zijn. Sinds de start van de test in vijf GGD-regio’s zouden er via de app 60 meldingen zijn gemaakt van een coronabesmetting. De app is sinds de lancering circa 1,2 miljoen maal gedownload.

Verder uitstel CoronaMelder

De invoering van de CoronaMelder-app ter ondersteuning van het onder druk staande bron- en contactonderzoek van GGD’s is diverse malen uitgesteld. Eerst was de introductiedatum 1 september, later werd het halverwege tot eind september.

Nu is de verwachting dat de app half oktober landelijk beschikbaar komt. De Eerste Kamer behandelt de spoedwet naar verwachting op 6 oktober. Daarna zal het nog zeker een week duren voordat de app landelijk beschikbaar gesteld wordt.

Ontwikkelaars vinden het jammer dat de app niet gebruikt wordt terwijl het aantal besmettingen met corona weer snel toeneemt. Verder wordt er gesteld dat de privacy-aspecten van de app beter dichtgetimmerd zijn dan bijvoorbeeld de callcentra voor een coronatest.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
medicatie
Onderzoek naar medicijndispensers in intramurale setting
AI
Nieuwe CT 5300 van kop tot teen uitgerust met AI
arbeidsgerelateerde zorg
Programma ‘Innovatieve Arbozorg’ voor betere arbeidsgerelateerde zorg
zorgontwikkelingen nieuws
Groene zorg, praten over zorgontwikkelingen en bestuurswisselingen
digitalisering
NVZ wil meer focus op preventie en digitalisering
dementie
Project Leefcirkels XL opent deuren voor cliënten in zorgcentra
gegevensuitwisseling
VWS start met nieuwe fase voor PGO's
verpleeghuizen
KIK-V systematiek wordt uitgerold bij alle verpleeghuizen
neurostimulator
Langer pijnvrij met de nieuwste neurostimulator
Met de ingebruikname van twee hypermoderne, hybride operatiekamers in het UMCG is een eerste stap gezet naar een nieuw Operatiecentrum in het UMCG.
Eerste fase Operatiecentrum UMCG is gereed
Volg jij ons al?