Stichting Koppeltaal heeft besloten de dienstverlening Koppeltaal per 1 januari 2022 over te dragen aan VZVZ (vereniging van zorgaanbieders voor zorgcommunicatie). Het besluit volgt op een jarenlange samenwerking tussen leveranciers, zorgaanbieders, zorgverzekeraars en VZVZ in het bestuur van Stichting Koppeltaal. De beheeractiviteiten van Stichting Koppeltaal werden in 2017 al ondergebracht bij Stichting VZVZ Servicecentrum.
Stichting Koppeltaal biedt een landelijke integratie- en informatiestandaard voor het koppelen van informatiestromen uit verschillende bronsystemen met één taal. Daarmee kunnen zorginstellingen hun EPD, e-health, ROM en andere online toepassingen met elkaar integreren. In eerste instantie werd Koppeltaal vooral toegepast in de ggz, maar de standaard is voor elke zorginstelling inzetbaar. Afgelopen zomer werd versie 2.0 van Koppeltaal geïntroduceerd, met meer functionaliteiten.
Groeiend gebruik Koppeltaal
Nu steeds meer partijen gebruik maken van de Koppeltaal-infrastructuur, vragen de processen van beheer, ontwikkeling en governance om een volwassenheidsniveau zoals VZVZ die zegt te bieden. Overname van de activiteiten van Koppeltaal door VZVZ leidt bij deze partij tot verbreding van het dienstenportfolio. Dat omvat onder meer AORTA-LSP, LSP+, MedMij, Twiin, ZORG-ID en ZORG-AB. De komende maanden zal VZVZ ruime aandacht geven aan de overdracht van Koppeltaal.
VZVZ profileert zich als de organisatie die afsprakenstelsels en generieke voorzieningen in gebruik en in beheer kan nemen. Het gaat met name om elektronische uitwisselingssystemen in de gezondheidzorg. En over generieke voorzieningen ten behoeve van alle partijen in de gezondheidszorg. Doel is om goede en veilige gezondheidszorg voor de patiënten in Nederland te bereiken. Daartoe beheert VZVZ bovengenoemde uitwisselingssystemen, die er voor moeten zorgen dat de juiste medische informatie op het juiste moment bij de juiste behandelaar en/of patiënt ter beschikking staat.
Blended care
Steeds vaker worden digitale toepassingen gebruikt ter ondersteuning en aanvulling van direct persoonlijk contact tussen behandelaar en cliënt: blended care. Om dit goed te kunnen faciliteren, is het noodzakelijk om informatiestromen uit EPD, ROM-vragenlijsten en e-health (games, modules, apps) goed met elkaar te verbinden en te integreren. Koppeltaal biedt een ‘stekkerdoos’ waarop veilig en gericht berichten en gegevens tussen systemen kunnen worden uitgewisseld binnen de muren van een organisatie.