Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Wearable patch kan hartfalen eerder melden

Met een van een sensor voorziene wearable patch wordt het mogelijk om de conditie van het hart van hartpatiënten realtime te monitoren. Dat schrijft QZ. Met de wearable is het mogelijk om het aantal onnodige ziekenhuisopnames te beperken.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

In de VS bedragen de kosten van hernieuwde ziekenhuisopnames die voorkomen hadden kunnen worden in 2014 alleen al 17 miljard dollar, zo schrijft de website. Hartfalen is een van de voornaamste veroorzakers. Een kwart van alle mensen die een maand na een ziekenhuisopname opnieuw naar het ziekenhuis moest, had last van hartproblemen.

Preventie is dus niet alleen goed voor mensen zelf, maar ook voor de zorgkosten. Met de komst van betere technieken en wearables die weinig energie verbruiken en betere draadloze verbindingen wordt preventie-op-afstand steeds eenvoudiger.

Sensor als pleister bevestigd

Het gaat in dit geval om een 11 gram wegende wegwerp-wearable die als een soort pleister op de borstkas bevestigd kan worden. De naam van de wearable is BeVITAL, die onder meer hartfuncties , ademhaling, temperatuur, fysieke bewegingen, en houding van de drager meet en doorgeeft, aldus producent Vital Connect.

De data kan 24/7 doorgestuurd worden naar huisartsen of specialisten die de hartpatiënt in kwestie begeleiden. De verbinding tussen de BeVITAL en een smartphone vindt plaats via BlueTooth en de wearable zelf heeft een batterijtje dat vier dagen meegaat. Alle informatie wordt in de cloud opgeslagen via de BePATIENT-dienst. Daar kunnen hartpatiënten ook zelf hun conditie bekijken.

Systeem met succes getest

Het systeem is getest door circa 100 patiënten in 5 Europese ziekenhuizen en zal deze zomer ook getest worden in een ziekenhuis in Californië, om zo goedkeuring te krijgen voor verkoop in de VS. Eerder onderzoek wijst uit dat wearable sensors met succes risicofactoren voor hartaanvallen kunnen detecteren drie weken voordat dit op de traditionele wijze mogelijk is.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen