Search
Close this search box.
Search

Wetenschappers 3D-printen kloppende hartcellen

Wetenschappers van het Heart Research Institute te Sydney hebben grote stappen gezet in het 3D-printen van een menselijk hart. Met een bio-printer printen zij cellen, waarmee hartcellen vervangen kunnen worden. Het geprinte weefsel klopt en pompt bloed rond, zoals een natuurlijk hart dat doet. Het 3D-printen van een hart komt hiermee dichterbij.

De wetenschappers gebruiken een nieuwe bio-printer om kloppende stamcellencellen te printen. Na plaatsing hiervan op een hart vervormen zij tot hartcellen, waarmee beschadigde vervangen kunnen worden. Wetenschappers hopen met de cellen beschadiging na een hartaanval te kunnen repareren.

Van huidcellen tot hartcellen

Patiënten in het Heart Research Institute leveren de huidcellen die de basis vormen voor het project. Deze huidcellen genereren vervolgens stamcellen. De wetenschappers printen de kloppende stamcellen op weefsel. Dit weefsel plaatsen zij hierna op het hart. De cellen vervormen vervolgens in hartcellen. Aangezien deze cellen beschadigd weefsel vervangen, repareren zij zo het hart. De cellen van het Heart Research Institute kloppen in uniteit, net als een echt hart.

""
(foto) De 3D cell printer van het Heart Research Institute in Sydney

Opnieuw een efficiënte pomp

Volgens cardioloog Gemma Figtree is het huidige ultieme doel van het project om van een beschadigd hart weer een efficiënte pomp te maken. Momenteel zijn patiënten aangewezen op angioplastiek of reperfusietherapie. Niet alle patiënten ervaren hier echter de beste resultaten van. De nieuwe methode kan dan uitkomst bieden. De dode hartspier vervangen door een werkend stuk, kan hartfalen verminderen.

Meer dan alleen een nieuw hart

Een bijkomstig voordeel is de verbetering van de kwaliteit van leven van patiënten, aangezien hun hart weer naar behoren functioneert. Bovendien maakt de methode het mogelijk om medicijnen voor individuele patiënten te testen, zonder daarvoor het echte hart te gebruiken. De geprinte cellen, gebruikmakend van de cellen van de patiënt, nemen deze plaats in. Dit maakt sneller duidelijk welke bijwerkingen patiënten ervaren.

Wanneer de verdere studies succesvol blijken, kan de methode binnen vijf tot tien jaar ingezet worden na een hartaanval.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?