Ziekenhuizen Coöperatie Zorg op Zuid nemen één EPD in gebruik

Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, Ikazia Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis en Spijkenisse Medisch Centrum hebben op vrijdag 6 oktober tegelijkertijd een nieuw Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) in gebruik genomen. De gegevens van bijna drie miljoen patiënten zijn nu geregistreerd in één EPD-systeem.

In Nederland is het volgens de deelnemende ziekenhuizen de eerste keer dat vier zelfstandige ziekenhuizen zijn overgestapt naar één elektronisch patiëntendossier (EPD). De instellingen, onderdeel van de Zuid-Hollandse Coöperatie Zorg op Zuid, werken daarnaast met één database en één beheerorganisatie.

‘Betere zorg’

Volgens Peter Langenbach, voorzitter van de raad van bestuur van Maasstad Ziekenhuis en voorzitter van de regionale stuurgroep, hebben 400  medewerkers van de vier ziekenhuizen ruim anderhalf jaar intensief samengewerkt om tot één gezamenlijk EPD te komen. Daarnaast hebben de ruim 7.200 medewerkers van de ziekenhuizen een intensieve opleiding gevolgd om met het systeem om te leren gaan. “Hiermee kunnen we in de toekomst nog betere zorg verlenen aan onze patiënten. Dichtbij als het kan en verder weg als het nodig is.”

Koos Moerland, bestuurder van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, stelt dat het steeds vaker voorkomt dat patiënten voor complexe aandoeningen worden behandeld in meer dan één ziekenhuis binnen de Coöperatie Zorg op Zuid. “Met toestemming van de patiënt is met behulp van één EPD alle belangrijke informatie direct voor de betrokken specialisten en verpleegkundigen beschikbaar. Dit draagt bij aan betere kwaliteit van zorg en patiëntveiligheid.”

Voordelen EPD voor patiënten

Paul van der Velden, bestuurder Spijkenisse Medisch Centrum en Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, stelt dat ook patiënten voordeel hebben bij het gezamenlijke EPD. Zij hoeven niet elke keer dezelfde vragen te beantwoorden over persoonsgegevens, medicatie of allergieën. Ook onderzoeken zoals bloedonderzoek of echo’s, hoeven vaak maar in één ziekenhuis uitgevoerd te worden.
“Dit zorgt ervoor dat de behandeling sneller verloopt en nazorg vaak weer in het ‘eigen’ ziekenhuis kan plaatsvinden. Het EPD biedt in de toekomst ook mogelijkheden voor samenwerking met huisartsen, apotheken en laboratoria.”

400 medewerkers uit de vier ziekenhuizen waren direct betrokken bij het 1,5 jaar durende implementatietraject. Een enorme klus volgens Peter Langenbach, want het systeem telt momenteel bijvoorbeeld bijna 30 miljoen afspraken met patiënten, 113 miljoen laboratoriumafspraken, 1,2 miljoen pathologie onderzoeken, circa 2,5 miljoen opnames en ruim 8 miljoen radiologieverslagen. Daarnaast zijn er circa 200 koppelingen gerealiseerd met diverse deelsystemen. Rond de 150 ChipSoft consultants hebben de implementatie van het systeem mede vormgegeven.”

Privacy voorop

Privacy van patiënten staat bij de overstap naar één elektronisch patiëntendossier voorop, benadrukt Rob Kievit, directeur Ikazia Ziekenhuis: “Uitsluitend met toestemming van de patiënt wordt het in de toekomst mogelijk dat de gegevens beschikbaar zijn voor alle samenwerkende behandelaren, ongeacht de ziekenhuislocatie. Het samenvoegen van dossiers vraagt namelijk een grondige voorbereiding en wordt daarom stapsgewijs ingevoerd.”
De patiënten die hiervoor in aanmerking komen, worden hierover te zijner tijd geïnformeerd, zo laat Kievit weten.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Volg jij ons al?