Ziekenhuizen Coöperatie Zorg op Zuid nemen één EPD in gebruik

di 10 oktober 2017 - 08:09
Nieuws

Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, Ikazia Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis en Spijkenisse Medisch Centrum hebben op vrijdag 6 oktober tegelijkertijd een nieuw Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) in gebruik genomen. De gegevens van bijna drie miljoen patiënten zijn nu geregistreerd in één EPD-systeem.

In Nederland is het volgens de deelnemende ziekenhuizen de eerste keer dat vier zelfstandige ziekenhuizen zijn overgestapt naar één elektronisch patiëntendossier (EPD). De instellingen, onderdeel van de Zuid-Hollandse Coöperatie Zorg op Zuid, werken daarnaast met één database en één beheerorganisatie.

‘Betere zorg’

Volgens Peter Langenbach, voorzitter van de raad van bestuur van Maasstad Ziekenhuis en voorzitter van de regionale stuurgroep, hebben 400  medewerkers van de vier ziekenhuizen ruim anderhalf jaar intensief samengewerkt om tot één gezamenlijk EPD te komen. Daarnaast hebben de ruim 7.200 medewerkers van de ziekenhuizen een intensieve opleiding gevolgd om met het systeem om te leren gaan. “Hiermee kunnen we in de toekomst nog betere zorg verlenen aan onze patiënten. Dichtbij als het kan en verder weg als het nodig is.”

Koos Moerland, bestuurder van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, stelt dat het steeds vaker voorkomt dat patiënten voor complexe aandoeningen worden behandeld in meer dan één ziekenhuis binnen de Coöperatie Zorg op Zuid. “Met toestemming van de patiënt is met behulp van één EPD alle belangrijke informatie direct voor de betrokken specialisten en verpleegkundigen beschikbaar. Dit draagt bij aan betere kwaliteit van zorg en patiëntveiligheid.”

Voordelen EPD voor patiënten

Paul van der Velden, bestuurder Spijkenisse Medisch Centrum en Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, stelt dat ook patiënten voordeel hebben bij het gezamenlijke EPD. Zij hoeven niet elke keer dezelfde vragen te beantwoorden over persoonsgegevens, medicatie of allergieën. Ook onderzoeken zoals bloedonderzoek of echo’s, hoeven vaak maar in één ziekenhuis uitgevoerd te worden.
“Dit zorgt ervoor dat de behandeling sneller verloopt en nazorg vaak weer in het ‘eigen’ ziekenhuis kan plaatsvinden. Het EPD biedt in de toekomst ook mogelijkheden voor samenwerking met huisartsen, apotheken en laboratoria.”

400 medewerkers uit de vier ziekenhuizen waren direct betrokken bij het 1,5 jaar durende implementatietraject. Een enorme klus volgens Peter Langenbach, want het systeem telt momenteel bijvoorbeeld bijna 30 miljoen afspraken met patiënten, 113 miljoen laboratoriumafspraken, 1,2 miljoen pathologie onderzoeken, circa 2,5 miljoen opnames en ruim 8 miljoen radiologieverslagen. Daarnaast zijn er circa 200 koppelingen gerealiseerd met diverse deelsystemen. Rond de 150 ChipSoft consultants hebben de implementatie van het systeem mede vormgegeven.”

Privacy voorop

Privacy van patiënten staat bij de overstap naar één elektronisch patiëntendossier voorop, benadrukt Rob Kievit, directeur Ikazia Ziekenhuis: “Uitsluitend met toestemming van de patiënt wordt het in de toekomst mogelijk dat de gegevens beschikbaar zijn voor alle samenwerkende behandelaren, ongeacht de ziekenhuislocatie. Het samenvoegen van dossiers vraagt namelijk een grondige voorbereiding en wordt daarom stapsgewijs ingevoerd.”
De patiënten die hiervoor in aanmerking komen, worden hierover te zijner tijd geïnformeerd, zo laat Kievit weten.