Nederlandse ziekenhuizen hebben 'duppen' aangemeld voor de Van Dale-verkiezing 'Woord van het Jaar 2018'. Duppen is een nieuw werkwoord en staat voor 'digitaal uitwisselen tussen patiënt of persoon en professional'. Het betekent dat patiënten van een ziekenhuis online hun eigen medische gegevens bekijken via bijvoorbeeld de ‘mijn’-omgeving van het ziekenhuis – het patiëntportaal.
Op dit moment kan duppen bij 43 van de Nederlandse ziekenhuizen, zo stelt
ziekenhuiskoepel NVZ. De verwachting is volgens de NVZ dat in 2020 patiënten bij alle algemene ziekenhuizen, revalidatie-instellingen, dialyse- en radiotherapeutische centra en categorale instellingen digitaal gegevens kunnen opvragen. Dit geldt ook voor zelfstandige klinieken en huisartsen en vanaf 2021 ook voor GGZ-instellingen.
Duppen voor meer regie
Iedereen moet kunnen duppen, vinden de ziekenhuizen, als onderdeel van het streven van overheid en zorgsector om patiënten meer eigen regie over hun gezondheid te geven. Om mee te kunnen denken over de eigen gezondheid en behandelplan is het nodig dat mensen beschikken over de juiste informatie, zoals uit een ziekenhuisdossier (EPD).Verder is het voor de dokter belangrijk om de juiste informatie over patiënten te hebben, om een behandeling goed af te stemmen.
Digitale uitwisseling zorgt er voor dat er niet meer voor elke vraag een afspraak nodig is, of wachten tot de volgende werkdag om te bellen, zo stelt de NVZ. "Het is net als naar de bank gaan of een vakantie boeken," zegt Vincent Buitendijk, bestuurder van Libra Revalidatie & Audiologie, "dat doen we tegenwoordig allemaal online omdat dat zoveel gemakkelijker en sneller is. Duppen met je dokter is straks niet meer weg te denken uit de maatschappij. Daarom hoort het thuis in de Dikke Van Dale."
Recht op digitale inzage
Toegang tot medische gegevens is een recht dat iedere Nederlander heeft. Vanaf 2020 zijn ziekenhuizen volgens de wet (
Cliëntenrechten elektronische verwerking gegevens in de zorg) verplicht om medische informatie digitaal aan te bieden aan Nederlanders.
Daar werken 64 algemene ziekenhuizen en 34 categorale instellingen - revalidatie-instellingen, dialyse- en radiotherapeutische centra en overige instellingen voor medisch specialistische zorg - aan via het VIPP-programma. Ook de universitaire ziekenhuizen stellen medische gegevens beschikbaar via een online omgeving.
Digitaal afschrift medische gegevens
In vrijwel alle ziekenhuizen kunnen patiënten
sinds oktober 2018 een digitaal afschrift krijgen van medische gegevens krijgen. 98 procent van deelnemers aan digitaliseringsprogramma VIPP heeft binnen de deadline doelstelling A1 gehaald, zo stelde de NVZ halverwege oktober. Het betreft 43 van de 44 ziekenhuizen die zich voor deze module hadden ingeschreven.
66 ziekenhuizen hebben zich aangemeld voor VIPP-doelstelling A2, waarvan de deadline ligt op 31 december 2019. Zodra de ziekenhuizen voldoen aan doelstelling A2, kunnen patiënten ‘duppen’ via een beveiligd patiëntportaal of persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO).
Extra functionaliteiten
De ziekenhuizen die niet meededen aan A1, voldeden al grotendeels aan deze doelstelling. Die groep is vooral bezig met extra functionaliteiten zoals de mogelijkheid om de patiënt zelfmetingen te kunnen laten toevoegen aan het portaal of wijzigingen in de medicatie te kunnen doorgeven.
Voor de 27 categorale instellingen voor medisch-specialistische zorg die meedoen aan VIPP-doelstelling A1 was 1 oktober de deadline. Om voor de VIPP-stimuleringsregeling in aanmerking te komen moeten zij op basis van data tot en met 1 oktober de toets door een NOREA IT-auditor positief doorstaan hebben. Negen instellingen
hadden de toets al voorafgaand aan de deadline gehaald.
Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!