Search
Close this search box.
Search

ZonMw lanceert tool voor Actieprogramma Verward Gedrag

Een door ZonMw nieuw ontwikkelde tool worden de meer dan 500 projecten van lokale initiatieven in het kader van het Actieprogramma Verward Gedrag zichtbaar gemaakt op een online, interactieve kaart van Nederland. OM een nog beter overzicht te krijgen kunnen de verschillende projecten ook op startdatum, type project en andere criteria geselecteerd worden.

Het Actieprogramma Verward Gedrag heeft als doel door samenwerking te komen tot goede, regionale, borgaanpak voor mensen met onbegrepen gedrag en hun omgeving. Binnen het Actieprogramma werden daarvoor de afgelopen vier jaar in alle Nederlandse gemeenden ruim 500 grootschalige én kleinschalige projecten gefinancierd.

Overzicht op interactieve kaart

Met de nu ontwikkelde tool kan iedereen die werkt aan de aanpak voor mensen met onbegrepen gedrag overzicht krijgen van de projecten die binnen het Actieprogramma worden uitgevoerd. Zo kunnen subsidieaanvragers zich goed richten op projecten die binnen hun regio lopen of al afgerond zijn.

“Ook is het voor projectleiders die al bezig zijn met een project handig hulpmiddel om te zien welke projecten er nog meer in hun regio worden uitgevoerd. Omdat je kunt inzoomen per regio ook erg handig voor de regioadviseurs van VLOT’, zegt Carijn Tulp, coördinator voor de regioadviseurs VLOT.

Met de interactieve landkaart kunnen aanvragers van subsidie zich goed oriënteren op de initiatieven die reeds in hun regio lopen of zijn afgerond. ‘Ook is het voor projectleiders die al bezig zijn met een project handig hulpmiddel om te zien welke projecten er nog meer in hun regio worden uitgevoerd. Omdat je kunt inzoomen per regio ook erg handig voor de regioadviseurs van VLOT’, aldus Carijn Tulp, coördinator regioadviseurs van het Verbindend Landelijk OndersteuningsTeam (VLOT).

Projecten Actieprogramma Verward Gedrag

De thema’s die tijdens de looptijd van het Actieprogramma Verward Gedrag uitgewerkt werden, waren gebaseerd op negen bouwstenen van het Aanjaagteam Verwarde Personen. Bouwstenen zoals vroegtijdige signalering, preventie en levensstructuur, beoordeling en risicotaxatie of passend vervoer.

De gesubsidieerde projecten dienen allemaal bij te dragen aan minimaal één van die bouwstenen. Maar ze moeten daarnaast ook op een ander gebied focussen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan onderwijs, ervaringsdeskundigheid of Wet verplichte ggz (Wvggz). Met de ontwikkelde tool kunnen de projecten op beide categorieën gefilterd en op de interactieve kaart weergegeven worden.

Met het overzicht wordt niet alleen duidelijk waar in Nederland aan een goedwerkende aanpak gewerkt wordt, maar ook op welke manier. “Op veel plekken wordt er ook gewerkt aan de borging van de werkwijze uit de verschillende pilotprojecten. De regionale maatwerkronde voor borging staat nog open tot 15 september 2020. Deze kaart helpt om ook te zien hoe andere regio’s te werk gaan en werkwijze inbedden”, zo vertelt Carijn Tulp.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Dragon Medical One MCL
Dragon Medical One bespaart MCL-artsen tot 45 minuten per dag 
preventie
Europese subsidies beschikbaar om preventie digitaal te ondersteunen
Onderzoeksdata Lowlands
Onderzoeksdata verzamelen tijdens Lowlands
Nierschade onderzoek
Zoektocht naar eerder vaststellen nierschade met AI
Longaandoeningen
Nieuwe perspectieven bij longaandoeningen
AI
AI in de diagnostiek van kinderen met een ontwikkelingsachterstand
Kankeronderzoek
UMCU studenten doen kankeronderzoek met Genmab
Thuismonitoring
Isala voegt 23 zorgpaden toe aan thuismonitoring
DigiPunt zorg
DigiPunt, thuismonitoring astmapatiënten en digitale recepten
Volg jij ons al?