Zorg-op-afstand ondersteunt ook chemotherapie thuis

di 30 mei 2017 - 16:54
Nieuws

46 procent van alle ziekenhuiszorg kan verplaatst worden naar zorg op locatie, bij de patiënt thuis. Wat dit betekent volgens Apothekersnieuws? Chemotherapie thuis op de bank en patiënten in de laatste levensfase die veilig en vertrouwd thuis in bed kunnen blijven liggen. Dit is geen toekomstmuziek, want de eerste ambulante kliniek in Nederland bestaat al sinds 2010: Care4homecare. Beveiligde verbindingen helpen mee om de zorg te verbeteren door hier overleg-of-afstand aan toe te voegen.

Care4homecare startte in 2010 als pionier in de zorg. Ze ontdekte een causaal verband tussen zorg op locatie en de perceptie van kwaliteit van leven. Het is niet alleen prettiger voor de patiënt. Specialistische behandeling thuis ontvangen betekent ook minder ambulances en speciaal taxi-vervoer op de weg om patiënten te vervoeren, daarbij ligt er minder druk op de dagverpleging.

De thuisbehandeling die Care4homecare met name uitvoert is de nazorg bij een geïmplanteerd pompsysteem. Per 100 patiënten levert de nazorg op locatie een besparing op van 500.000 euro per jaar. Het team van Care4homecare bezoekt ruim 300 patiënten thuis.

Dr. Heinrich Moser, medisch directeur van de ambulante kliniek en pijnarts in het Radboud Universitair Medisch Centrum, legt uit dat hoogopgeleid personeel en technische innovaties onmisbaar zijn in de zorg: “Via een beveiligde live-verbinding vanuit de woonkamer van de patiënt overlegt de verpleegkundig specialist met een medisch collega in onze kliniek. Met deze dubbele controle garanderen we de veiligheid van onze patiënten.”

Meer specialistische thuisbehandeling

Care4homecare werkt actief samen met verschillende ziekenhuizen om meer specialistische thuisbehandeling te realiseren. Prof. dr. Frank Huygen heeft hiervoor een onderzoekslijn opgezet in het Erasmus MC. Hij is hoogleraar Anesthesiologie, in het bijzonder Pijngeneeskunde. “De plannen om de dienstverlening uit te breiden naar andere therapieën op het gebied van oncologie en palliatieve zorg zijn in een vergevorderd stadium. We verwachten de eerste patiënten nog deze zomer te bezoeken.” Een uitkomst voor patiënten die minder patiënt maar meer ‘gewoon mens’ willen zijn.