Nog voor het einde van 2019 moet duidelijk worden of het Zorginstituut voor alle mensen met diabetes type 1 vergoeding van flash glucose monitoring (FGM) goedkeurt. Dat schrijft minister Bruno Bruins (Medische Zorg) in reactie op kamervragen van Femke Merel van Kooten-Arissen van Partij voor de Dieren.
Momenteel wordt FGM als alternatief voor real time continu glucose monitoring (RTCGM) voor vier groepen mensen met diabetes type 1 vergoed. Het gaat hierbij om de Freestyle Libre van producent Abbott, waarbij een pijnloze scan het meermaals per dag vingerprikken vervangt. Deze vergoeding geldt sinds 2017 voor onder meer kinderen met diabetes type 1, zwangere vrouwen en vrouwen met een kinderwens. In totaal telt Nederland zo'n 100.000 mensen met type 1 diabetes, waarvan een grote meerderheid uiteindelijk diabetes-gerelateerde gezondheidsklachten krijgt zoals oog- en nierproblemen en aantasting van de zenuwen.
Voordelen Flash Glucose Monitoring
Volgens het Tweede Kamerlid van de PvdD blijkt uit onderzoek van professor dr. Henk Bilo, hoogleraar interne geneeskunde en hoofd van het Diabetes Onderzoekscentrum in Zwolle, dat de FreeStyle Libre (FSL) als innovatief Flash Glucose Monitoring systeem, diverse gezondheidsvoordelen heeft voor mensen met diabetes type 1. Voordelen zouden onder meer gezondere suikerwaardes zijn, minder ernstige hypoglykemieën, een positief effect op de kwaliteit van leven, minder ziekenhuisopnamen als gevolg van de diabetes, een gezonder HbA1c-gehalte en minder verlies aan arbeidsproductiviteit.
Bruins stelt dat de Rondetafel Diabeteszorg onlangs heeft geadviseerd om op basis van de informatie die er nu ligt, na te gaan of alle mensen met diabetes type 1 flash glucose monitoring (Freestyle Libre) vergoed kunnen krijgen. Door alle betrokken partijen wordt volgens de bewindsman nu zo snel mogelijk gewerkt aan het bij elkaar brengen en onderbouwen van de benodigde wetenschappelijke studies en overige informatie. 'Het is de verwachting dat Zorginstituut Nederland (ZIN) voor einde 2019 een uitspraak kan doen over vergoeding van FGM voor alle mensen met diabetes type 1', schrijft Bruins in de Kamerbrief.
Kostenaspecten bij oordeel ZIN niet relevant
Hij benadrukt in zijn reactie verder dat kostenaspecten bij het onderzoek van ZIN naar de effectiviteit van FGM niet relevant zijn. Er wordt alleen gekeken naar klinisch relevante aspecten. Mocht de toezichthouder FGM toelaten tot het basispakket, dan is het aan zorgverzekeraars om doelmatig zorg in te kopen en te voldoen aan hun zorgplicht.
Bruins geeft verder aan te weten dat in een aantal Europese landen FGM voor diabetes type 1 patiënten wordt vergoed, maar vindt niet dat Nederland achterloopt bij het beschikbaar stellen van systemen die van groot belang zijn voor diabetespatiënten en tot een besparing kunnen leiden in de zorgkosten. 'Bewezen effectieve diabeteszorg is in Nederland van hoogstaande kwaliteit en uiterst toegankelijk.'