Zorgplatform pilot Reinier Haga Groep dingt mee naar ICT-prijs

vr 27 juli 2018 - 11:37
zorgplatform
Databeschikbaarheid
Nieuws

De ziekenhuizen van de Reinier Haga Groep (RHG) zijn in de race voor meest innovatieve ICT-project van het jaar, een jaarlijkse wedstrijd van ICT-vakblad Computable. Het gaat om het invoeren eerder dit jaar van het uitwisselingssysteem ‘Zorgplatform’, in samenwerking met platform-eigenaar ChipSoft en FocusCura.

Met Zorgplatform hebben artsen binnen en buiten het ziekenhuis direct, via één service inzage in elkaars Elektronische Patiënten Dossiers (EPD). De Reinier Haga Groep (HagaZiekenhuis, Reinier de Graaf en LangeLand Ziekenhuis) dingt met de pilot op dit gebied mee naar de Computable Awards 2018 onder de categorie ‘ICT-project van het jaar in de zorg’. De pilot bestond uit het uitwisselen van informatie tussen de EPD’s van de ziekenhuizen en het cVitals-thuismeet-systeem van FocusCura. ChipSoft doet overigens ook samen met de RHG mee aan een Proof-of-Concept voor MedMij. Via dit PROVES wordt getest hoe persoonlijke, medische gegevens in ziekenhuissystemen straks veilig en betrouwbaar volgens de MedMij-spelregels bij de patiënt in zijn of haar persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) komen.

Zorgplatform 'koppelvlak' bestaande systemen

Zorgplatform helpt zorgverleners bij het beter uitwisselen van patiëntinformatie. FocusCura-directeur Daan Dohmen omschreef het in februari als een ‘koppelvlak’ voor bestaande systemen. Op dit moment gebeurt uitwisseling vaak nog via telefoon, fax en post. Dat kost onnodig veel tijd nu gegevens ook veilig en zorgvuldig online uitgewisseld kunnen worden. reden ook voor een recent initiatief van de Nijmeegse ziekenhuizen Radboudumc en CWZ om via het XDS-systeem veilig digitale beelden uit te wisselen voor de neurologie-afdelingen. In deze pilotfase gebruiken orthopeden van de drie ziekenhuizen Zorgplatform om onderling gegevens uit te wisselen – altijd met uitdrukkelijke toestemming van de patiënt. Ook zorg op afstand is mogelijk via Zorgplatform. De FocusCura thuismetingen van cardiologische patiënten van het Haga Hartcentrum worden nu getest. De gegevens van de thuismetingen worden via Zorgplatform eenvoudig en direct opgenomen in het HiX-EPD.

Oplossing met hoge complexiteit, risico's

Het juryteam schrijft in zijn toelichting op de nominatie van de RHG dat het hoge waardering heeft voor het creëren van een oplossing die een grote complexiteit en risico’s kende. Het juryteam heeft ook hoge waardering voor de toegevoegde waarde die de oplossing biedt, ongeacht de positie als patiënt of als schakel in de zorgketen. De einduitslag van de Computable Awards wordt voor 50 procent bepaald door de vakjury en voor 50 procent door het publiek. In oktober worden de winnaars bekend gemaakt. In 2017 domineerden zorgnominaties de lijsten van de Awards.