Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Zorgsector in 2017 ‘bull’s eye’ voor cybercriminelen

Hoewel de wereldwijde uitgaven aan het voorkomen van cybercriminaliteit in de zorg de komende jaren in de tientallen miljarden zullen lopen, is de dreiging groter dan ooit. Dat blijkt uit recent onderzoek door Cybersecurity Ventures. In 2017 zijn healthcare providers de nieuwe bull’s eye voor cybercriminelen, stellen de onderzoekers.

Het probleem wordt volgens de onderzoekers met name veroorzaakt door Bitcoin en de behaalde successen met ransomware-aanvallen. Bitcoin wordt betiteld als de motor achter de georganiseerde cybercriminaliteit die regelmatig zijn oorsprong vindt in China of Rusland.

De situatie in de zorgsector is volgens de onderzoekers zorgelijk. Veel organisaties kampen met inmiddels achterhaalde technologie op het gebied van hardware en software terwijl zij tegelijkertijd worden geconfronteerd met de opkomst van nieuwe technologieën die onderdeel vormen van het Internet of Things (IoT). Veel IoT-apparaten zouden bovendien onvoldoende zijn beveiligd waardoor hackers op vaak relatief eenvoudige wijze gezondheidsgegevens kunnen buitmaken.

Beperkte middelen

Bovendien blijken veel ziekenhuizen in praktijk relatief vaak te zwichten voor chantage om de gestolen data snel terug te krijgen. Volgens de onderzoekers hebben veel getroffen ziekenhuizen vaak geen alternatief omdat zij beperkte budgetten en middelen hebben om preventief te kunnen optreden.

Ook zijn er lichtpuntjes. Er is bij steeds meer zorgproviders een groeiend bewustzijn ten aanzien van de digitalisering van de gezondheidszorg en IT-afdelingen richten zich in toenemende mate op de cloud voor oplossingen op security-gebied.

Enkele maanden geleden publiceerde ABI Research al een onderzoek waarin de noodklok werd geluid met betrekking tot IT-security in de zorgsector. Zo wordt er momenteel te weinig geld besteed aan de cybersecurity van connected medische devices. Dit gebrek aan beveiliging kan het succes van dergelijke devices bij de transformatie van de traditionele gezondheidszorg in gevaar brengen, stelden de onderzoekers.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen