Search
Close this search box.
Search

Zorgsector in 2017 ‘bull’s eye’ voor cybercriminelen

Hoewel de wereldwijde uitgaven aan het voorkomen van cybercriminaliteit in de zorg de komende jaren in de tientallen miljarden zullen lopen, is de dreiging groter dan ooit. Dat blijkt uit recent onderzoek door Cybersecurity Ventures. In 2017 zijn healthcare providers de nieuwe bull’s eye voor cybercriminelen, stellen de onderzoekers.

Het probleem wordt volgens de onderzoekers met name veroorzaakt door Bitcoin en de behaalde successen met ransomware-aanvallen. Bitcoin wordt betiteld als de motor achter de georganiseerde cybercriminaliteit die regelmatig zijn oorsprong vindt in China of Rusland.

De situatie in de zorgsector is volgens de onderzoekers zorgelijk. Veel organisaties kampen met inmiddels achterhaalde technologie op het gebied van hardware en software terwijl zij tegelijkertijd worden geconfronteerd met de opkomst van nieuwe technologieën die onderdeel vormen van het Internet of Things (IoT). Veel IoT-apparaten zouden bovendien onvoldoende zijn beveiligd waardoor hackers op vaak relatief eenvoudige wijze gezondheidsgegevens kunnen buitmaken.

Beperkte middelen

Bovendien blijken veel ziekenhuizen in praktijk relatief vaak te zwichten voor chantage om de gestolen data snel terug te krijgen. Volgens de onderzoekers hebben veel getroffen ziekenhuizen vaak geen alternatief omdat zij beperkte budgetten en middelen hebben om preventief te kunnen optreden.

Ook zijn er lichtpuntjes. Er is bij steeds meer zorgproviders een groeiend bewustzijn ten aanzien van de digitalisering van de gezondheidszorg en IT-afdelingen richten zich in toenemende mate op de cloud voor oplossingen op security-gebied.

Enkele maanden geleden publiceerde ABI Research al een onderzoek waarin de noodklok werd geluid met betrekking tot IT-security in de zorgsector. Zo wordt er momenteel te weinig geld besteed aan de cybersecurity van connected medische devices. Dit gebrek aan beveiliging kan het succes van dergelijke devices bij de transformatie van de traditionele gezondheidszorg in gevaar brengen, stelden de onderzoekers.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DigiPunt zorg
DigiPunt, thuismonitoring astmapatiënten en digitale recepten
Financiering passende zorg
Subsidieoproep passende zorg in verpleging en verzorging
diagnostiek
Goede zorg begint met goede diagnostiek
transformatieplan CWZ
Positieve beoordeling voor transformatieplan CWZ
Regioplannen NZa
NZa pleit voor meer meetbare doelen in regioplannen
e-learning
E-learning breder ingezet bij digitalisering ziekenhuizen
De WHO heeft onlangs de kick-off gegeven voor het Global Initiative on Digital Health (GIDH). Het doel van het initiatief is om de implementatie van de ‘Wereldwijde strategie voor digitale gezondheidszorg 2020-2025’ te versterken en te versnellen.
Global Initiative on Digital Health officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Volg jij ons al?