Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Zorgsector ziet zelfzorgmedicijn over het hoofd

Zorgkosten terugdringen door educatie consumenten.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De zorgsector heeft een blinde vlek voor zelfzorgmedicijnen. De huisarts schrijft vaak een medicijn op recept voor. De consument houdt deze werkwijze zelf in stand door steeds vaker de gang naar de huisarts te maken. Bovendien verwacht hij een medicijn te krijgen tegen de kwaal. Een kostenefficiënter alternatief wordt hierdoor over het hoofd gezien.

De individualisering van de samenleving zorgt ervoor dat basale medische kennis niet meer van ouder op kind wordt overgedragen. Bij veelvoorkomende gezondheidsklachten weet de zorgconsument zich al snel geen raad meer en belt hij de huisarts. Hierdoor stijgen de zorgkosten onnodig. Eenmaal bij de huisarts wordt er vaak een recept voorgeschreven voor een medicijn. De mondige zorgconsument laat zich immers niet met een kluitje in het riet sturen. Hij weet echter niet dat dit duurder is dan zelf langs een drogist, apotheek of supermarkt gaan en dat het ten koste gaat van zijn eigen risico.

Consumentenbond
Uit berekeningen van de Consumentenbond blijkt dat bij eenvoudige gezondheidskwalen een recept via de huisarts tot wel drie keer duurder is dan een zelfzorgmiddel dat men koopt bij apotheker, drogist of supermarkt. De helft van de Nederlanders maakt het eigen risico niet vol en betaalt de duurdere receptmiddelen dus helemaal zelf.

De Consumentenbond roept de consument/patiënt op om aan de huisarts te vragen of er in plaats van een voorgeschreven medicijn een zelfzorgalternatief is, als de huisarts daar niet zelf over begint. Carl Jakobs, campagneleider zorg: "Schroom niet hierover te beginnen, het kan heel goed een voordeliger maar even goed alternatief opleveren."

Meest voorkomende klachten
De meest voorkomende eenvoudige gezondheidsklachten waarvoor een patiënt bij de huisarts komt, zijn pijn (spier- of gewrichtspijn, rugpijn, hoofdpijn, et cetera), verkoudheid, hoesten, verstopping en schimmelinfecties. Bij dit soort klachten is een receptgeneesmiddel meestal niet nodig. Het is dus hoog tijd om aan de educatie van de zorgconsument te werken.

Zelfzorg.nl
Er wordt zoveel onzin online verteld over gezondheidsklachten en over zelfzorgmedicijnen, dat een website gebaseerd op NHG-standaarden, met productinformatie die door de overheid is goedgekeurd, noodzakelijk is om consumenten adequaat voor te lichten. Met behulp van Zelfzorg.nl kan de consument een verantwoorde keuze maken uit het assortiment zelfzorgproducten dat zonder recept verkrijgbaar is bij apotheker of drogist.

Bij alle geneesmiddelen zijn de originele bijsluiters opgenomen. De zorgconsument kan dan zelf de afweging maken welk product hij koopt, op welke plek, tegen welke prijs. Hierdoor neemt de basale medische kennis toe en wordt een onnodige stijging van de zorgkosten tegengegaan.

Bernard Mauritz is directeur van Neprofarm, de brancheorganisatie voor fabrikanten en importeurs van zelfzorgproducten

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen