Search
Close this search box.
Search

Zorgtechnologie voor toekomstbestendige ouderenzorg

Hoe ervaren ouderen het gebruik van technologie in huis? Daar is de afgelopen drie jaar in vier Europese landen onderzoek naar gedaan. Doel van het programma I-evAALution was het onderzoeken van de mogelijkheden om langer zelfstandig thuis te wonen dankzij de toepassing van technologie. Ruim 300 deelnemers testten een breed pakket van technologische hulpmiddelen thuis. Het gaf hen onder andere een groter gevoel van veiligheid.

Het onderzoek werd uitgevoerd in Italië, Oostenrijk, Slovenië en Nederland. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 77 jaar. De helft van de deelnemers werd voorzien van diverse technologische hulpmiddelen in huis. De andere helft was de controlegroep die geen zorgtechnologie kreeg. “We hebben het over een bundel met een 2PCS-horloge met alarmeringsfunctie, een automatiseringspakket voor sensoren thuis en een eenvoudige tablet. In een periode een jaar is gemeten wat voor impact de zorgtech had op de kwaliteit van leven van mensen”, aldus projectleider Sanne van der Weegen van Vilans.

Veiliger met zorgtechnologie

Het onderzoek heeft aangetoond dat de ouderen wiens huis was uitgerust met zorgtechnologie een groter gevoel van veiligheid ervoeren. Na afloop van het onderzoek voelden zij zich veiliger in hun eigen huis dan de ouderen van de controlegroep. Een belangrijk aandeel in het verhoogde gevoel van veiligheid was te danken aan het 2PCS alarmeringshorloge. “Dat horloge verzendt automatisch een alarm als je valt. En met het horloge kun je een alarm verzenden door op de noodknop te drukken en dan krijgt de zorgprofessional of mantelzorger direct een melding met de exacte locatie van de persoon in kwestie. Deze functie werd als de belangrijkste functie van het hele pakket getest”, aldus Van der Weegen.

De deelnemers werd na afloop van het onderzoek ook gevraagd wat voor hen de belangrijkste functies van het pakket waren, als het gaat om hun gevoel van veiligheid. Daaruit kwam de volgende top 3 naar voren:

  • Alarm verzenden door op draagbare noodknop te drukken.
  • Bij een vermissing, kan de exacte locatie achterhaald worden.
  • Automatisch alarm verzenden bij val thuis

Minder positief

Hoewel de ouderen zich dus over het algemeen veiliger voelden dankzij de aanwezigheid van zorgtechnologie in hun huis, is ook gebleken dat de deelnemers gedurende het onderzoek minder positief werden. Dat had met name betrekking op het nut en het gebruiksgemak van de technische hulpmiddelen. Ondanks dat steeg de algehele acceptatie van het gebruik van technische hulpmiddelen wel.

Het feit dat het onderzoek uitgevoerd werd in vier landen met de nodige culturele verschillen had volgens de onderzoekers weinig effect op de resultaten. De verschillen uitten zich met name in het gebruik van de beschikbaar gestelde technologie. “Zo vonden de mensen in Slovenië de eenvoudige tablet heel prettig. Maar veel van de Nederlandse deelnemers bleken zelf al een tablet te hebben en het nut ervan daarom minder te zien”, zegt Van der Weegen.

Voor toekomstbestendige ouderenzorg is langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen een belangrijke voorwaarde. Zorgtechnologie kan daarbij een grote rol spelen. Zorgtechnologie zoals toegepast in het I-evAALution onderzoek, maar ook sensoren en andere technologische hulpmiddelen die de kwaliteit van leven van ouderen verhogen en hen in staat stelt langer thuis te blijven wonen. Denk bijvoorbeeld aan valpreventie en het op afstand meten en monitoren van vitale functies.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Visuele prothese
Visuele prothese voor blinden in ontwikkeling
ransomware
Hackers richten zich nu ook op domotica
wearable
Galaxy Ring meet op sierlijke wijze gezondheid
Data SEH
SEH data en AI kunnen verkeersveiligheid verbeteren
inclusief
Philips wil in 2025 wereldwijd 2 miljard levens verbeteren
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Volg jij ons al?