Zweed Forslund krijgt eHealth Leadership Award voor inzet op Zweeds, EU-niveau

10 juni 2016
Nieuws

Daniel Forslund, als commissaris verantwoordelijk voor innovatie en ehealth in de gemeenteraad van Stockhol, kreeg bij de opening van de eHealth Week in Amsterdam de HIMSS Europe eHealth Leadership Award uitgereikt. Forslund werd geroemd als een invloedrijke innovator op het gebied van ehealth-beleid op zowel Zweeds als Europees niveau.

Hij kreeg de prijs onder andere vanwege zijn jarenlange inzet om ehealth op de agenda te krijgen van de landelijke Zweedse politiek. Zo was hij medeverantwoordelijk voor de onderhandelingen die hebben geleid tot de eerste nationale ehealth strategie in 2005/2006. Verder heeft Forslund zich in de jaren erna ingezet om ehealth binnen de betrokken Zweese overheidsinstanties op de agenda te houden en de ehealth strategie van de regering vernieuwd en uitgebreid te krijgen.

In de regio Stockholm is Forslund er in geslaagd om politiek draagvlak te creëren en 240 miljoen euro los te krijgen voor een van de grootste investeringen ooit in Zweedse ehealth-initiatieven: het 3R-programma voor een grootschalige vernieuwing van platforms voor Elektronische Patiënten Dossiers (EPD's) in Stockholm, in nauwe samenwerking met andere regio's in Zweden. Bij de uitreiking van de eHealth Leadership Award werd verder nog onderstreept dat Forslund aan de basis staat van een dienst waarmee patiënten beveiligd en online toegang kunnen krijgen tot alle gegevens in hun EPD. Het bieden van deze toegang wordt vanaf oktober 2016 verplicht opgelegd.

Christina  Roosen,  Vice-President Public  Affairs  bij HIMSS  Europe, roemde Forslund omdat hij tijdens het Zweedse EU-presidentschap in 2009 voor het eerst de noodzaak van een coherent en innovatief ehealth-beleid via een rapport op ministerieel niveau onder de aandacht bracht van de Europese Commissie.