ICT&health Experience “Betrek alle stakeholders bij innovatietrajecten”

Nederland heeft al een goed zorgsysteem, met veel richtlijnen en protocollen om de kwaliteit te borgen. Nu gaan we de volgende fase in. Deels is dat een bestuurlijke aangelegenheid, deels gaat het om personalisering van de zorg, aan de kant van de professional en de patiënt. “Decentralisatie waar dat beter is, door bijvoorbeeld een zorgmedewerkster meer eigen verantwoordelijkheid te geven in het bepalen welke zorg op welk moment nodig is. E-health ondersteunt dit. Het maakt het mogelijk dat zorg zich aanpast aan de patiënt in plaats van andersom’, aldus staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) op de ICT en health Experience.

De dag werd geopend door een theater door Stichting IKONE in een co-productie van Studio Spaak en IKONE. Het stuk, waarin de beleving van Anne-Miek Vroom, als ervaringsdeskundige én patiënt centraal staat, maakt meteen duidelijk dat de insteek van de dag anders is dan anders. En dat blijkt ook uit de reacties van het publiek.
Maar ook de overige sprekers maakten duidelijk dat een omwenteling in de zorg onvermijdelijk is. Dat technologie daarbij ondersteunend kan zijn, werd duidelijk in presentaties van Zetacom, Salesforce en KPN. Terwijl de wetgevende kant aan de orde kwam in een presentatie over Big Data van advocaten en notarissen kantoor DirkZwager.

Martin van Rijn was één van de keynote sprekers tijdens het programma van de dag, waar ook patiënten ruim vertegenwoordigt waren. De patiënt is niet meer weg te denken uit het innovatiedenken. Robert Rietveld liet zien hoe zorginstelling Abrona dat in de praktijk brengt. Maar ook de Maartenskliniek liet drie aansprekende voorbeelden van werkende innovatie zien, evenals Joris Arts met de Hololens en de Tovertafel. Chirurg Marlies Schijven tenslotte zette de bezoekers in haar slotpresentatie weer met beide benen op de grond.

Digitalisering zorg
“We leren steeds meer, beginnen aan een tweede hoofdstuk in de digitalisering van de zorg. Er zijn al tal van mogelijkheden op gebieden zoals registratie van lichaamsfuncties of verwerking van radiologiebeelden die we twee jaar geleden nog niet hadden’, aldus Jeroen Tas van Philips. Het gaat steeds vaker om preventie, bijvoorbeeld door het beïnvloeden van mensen richting meer gezond gedrag. ‘Maar we zijn er nog lang niet. We zijn nog niet eens in de buurt van echt begrip van wat het vergt om mensen gezond te houden.’

Ook Lucien Engelen (tevens voorzitter van de ICT&health redactieraad) gaf vanuit het REshape Center zijn visie op innoveren in de zorg. ‘Zorg moet beter aansluiten bij de behoefte van de patiënt, familie en mantelzorgers als ook van professionals.’ REshape Center werkt met Growtivity en Salesforce samen aan een Centrum voor European Healtcare Design, een raamwerk waarin tal van kleinschalige innovaties een plek kunnen vinden op Europese leest.

Debat
Tijdens het debat met onder andere Secretaris Generaal Erik Gerritsen van het ministerie van VWS stond de vraag centraal hoe opschaling mogelijk is, zonder de gebruikelijke drempels als financiering en wetgeving te noemen. Het leverde een spetterende discussie met de zaal op, waar de emoties hoog opliepen.

Innovatieplein
Op het innovatieplein konden bezoekers zich onderdompelen in werkende innovaties van YellowBird, Sensiks en Watson, terwijl Máxima Medisch Centrum hun innovatiekracht werkend liet zien aan bezoekers, waaronder Erik Gerritsen, SG VWS en staatssecretaris Martin van Rijn. Het zal nog lang duren voordat we weer een topambtenaar zo in een ziekenhuisbed aantreffen.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.