X-eHealth: impuls voor digitale Europese informatie-uitwisseling

Tijdens een ritje langs de boulevard van een Portugees strand ga je onderuit met je gehuurde e-chopper. Een plaatselijke arts constateert een haarscheurtje in je pols. Bij het vervolgonderzoek thuis in Nederland beschikt de Nederlandse arts meteen over de MRI én het bijhorende rapport die in Portugal zijn gemaakt. Een karakteristiek voorbeeld van Europese digitale uitwisselingen die we met X-eHealth voor ogen hebben om de interoperabiliteit tussen EU-lidstaten te vergroten.

X-eHealth staat voor Exchanging Electronic Health Records in a common framework. Doel van deze Europese samenwerking is het digitaal uitwisselen van medische informatie tussen Europese landen. Daarvoor zijn we bezig met de ontwikkeling van een interoperabel, veilig en grensoverschrijdend uitwisselingsformaat voor elektronische patiëntendossiers. Oftewel: EEHRxF: het European Electronic Health Record Exchange Format.



Hierbij ligt de nadruk op medische beelden, ziekenhuis-ontslagbrieven, laboratoriumaanvragen en -verslagen. Ook voegen we het onderdeel ‘zeldzame ziekten’ toe aan de European Patient Summary. Met die informatie kan een buitenlands ziekenhuis patiënten met dergelijke ziektes beter van dienst zijn, omdat ze over de juiste specifieke informatie beschikken. Voor een juiste aansluiting op de praktijk is het zorgveld hier nauw bij betrokken, vanuit Nederland bijvoorbeeld de radiologen. 


Rol Nictiz en Nederland


Samen met ICTU – een onafhankelijke advies- en projectenorganisatie binnen de overheid – onderzocht Nictiz wat precies de behoefte van het Nederlandse zorgveld is op het gebied van Europese gegevensuitwisselingen. Belangrijkste uitkomsten: patiëntsamenvattingen en verzekeringsbewijzen delen en toegang van patiënten tot hun medische gegevens. 



Met X-eHealth zorgen we voor een beheerstructuur en een roadmap. Daarin staan naast bovenstaande speerpunten ook de verzameling van use cases die moeten plaatsvinden op Europees niveau. Door deze gestructureerd te verzamelen, brengen we in kaart wat er vanuit Europa aankomt. Nictiz zorgt ervoor dat Nederlandse en Europese use cases met elkaar in overeenstemming zijn en zorginstellingen niet twee soorten technische kenmerken voor gegevensuitwisselingen hoeven te bouwen: voor Nederland én Europa. 



Ook zorgt Nictiz voor een prominente plek voor de Nederlandse prioriteiten: Basisgegevensset Zorg, Uitwisseling van beeld en verslag, Verpleegkundige overdracht en Medicatieoverdracht. Voor de roadmap houden we daarom de meerjarenagenda van het Wegiz-programma aan.



De toekomst



Een goede vindbaarheid van de X-eHealth use cases en het realiseren van het EEHRxF zal leiden tot meer implementaties. Daarom zet Nictiz zich in voor een toegankelijke vindplaats van de binnen X-eHealth ontwikkelde producten.



Het project X-eHealth en daarmee het uitwisselformaat EEHRxF zullen in augustus 2022 gereed zijn. Wij zorgen ervoor dat er een helder beheerplan op Europees niveau klaarstaat. Enerzijds om de continuïteit van de bestaande X-eHealth-producten te garanderen, anderzijds om toekomstige gegevensuitwisselingen en usecases te ondersteunen in de ontwikkeling. Dit beheerplan is toepasbaar in elk deelnemend land, zodat men het zelf kan inpassen in het proces van implementatie.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
mock-up operatiecentrum
Oefenenen in mock-up van nieuw operatiecentrum UMCG
Lichaamsgeluiden wearable
Akoestische wearable monitort lichaamsgeluiden
Digitaal contact
Uw Zorg Online en BeterDichtbij integreren digitale diensten
Partnerportaal
Eenmalig inloggen bij partnerportaal voor juiste informatie
Het programma HDAB-NL wil een veilige toegang waarborgen tot gezondheidsgegevens.
VWS start programma Health Data Access Body (HDAB-NL)
Hartcentrum samenwerking
Bundelen van krachten moet leiden tot één hartcentrum
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.