Booster in de bovenarm, huisarts 
in het hart

16 februari 2022
Booster in de bovenarm, huisarts 
in het hart
Premium

Een nieuw jaar, een nieuw kabinet en wellicht ook een aantal nieuwe technieken en bijbehorende buzzwords. Ik heb er zin in en ben hoopvol. Niet in de laatste plaats door de mooie (menselijke) initiatieven die ik tussen Kerst en Oud en Nieuw heb mogen zien.

Ik begin het nieuwe jaar met een persoonlijke ervaring als eerste bijdrage. Opgedaan tijdens de feestdagen. Een ervaring die mijn houding ten opzichte van ‘ICT&health’ versterkte: ‘ICT’ dient ‘health’. Menselijk talent en contact maakt zorg tot zorg. Taken kunnen worden uitgevoerd door computers of robots. Zorg draait om andere dingen.

Boosteren werkt twee kanten op

Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik omringd word door veel innovatieve zorgprofessionals. Eén daarvan is mijn broer, huisarts in Rotterdam-West. Voor de feestdagen was hij op landelijke televisie te zien. Fietsend met een koelbox vol boosters voor immobiele patiënten. Directeur en personeel van De Doelen in Rotterdam namen contact met hem op en boden aan te helpen bij het prikken van zijn overige patiënten. Met als resultaat: tussen Kerst en Oud en Nieuw was er een prachtige (pop-up) priklocatie ingericht in De Doelen. Personeel van De Doelen, zorgcollega’s, vrienden en familie hielpen de hele dag patiënten aan hun booster. Hier heb ik gezien dat het geven van een booster twee kanten op werkt: als vrijwilligers kregen wij ook een enorme oppepper van het helpen.

Organiseren gaat vóór organisaties

Zo’n mooie en spontane actie ontstaat in gesprekken tussen mensen, vanuit creatieve processen die mens eigen zijn. Wat begint met een enthousiast idee werkt aanstekelijk naar anderen en voor je het weet zijn alle relevante partijen aan boord. Met uiteraard een pluim voor GGD, De Doelen en alle zorgcollega’s die voor het gezamenlijke belang de handen ineen sloegen. Het is op zo’n moment irrelevant vanuit welke organisatie je acteert. Waar het om gaat is dat er taken uit te voeren zijn, door mensen met bepaalde rollen, die elkaar aanvullen. Prachtige synergie. In mijn woorden: #bigdating

Eerst health, dan ICT

De gekomen patiënten kwamen meestal puur voor de prik. Omdat ze daarmee zichzelf en hun naasten (nog beter) beschermen. Omdat het ze een fijn gevoel geeft. En soms, omdat ze daarmee een groene QR-code kunnen laten zien tijdens hun wintersport. Die laatste groep was ver in de minderheid: de populatie van Rotterdam-West gaat over het algemeen liever naar de verre zon dan naar de sneeuw.

Toch is de QR-code een belangrijk onderdeel van het proces van vaccineren. En blijkbaar goed te organiseren. Waar voormalig minister De Jonge het nog “een ingewikkeld gedoetje” noemde bleek niets minder waar. Goede samenwerking over de schotten van organisaties heen, prima briefing van administrateurs op de priklocatie en zie daar: de eerste groene QR-codes waren binnen 24 uur op de telefoons te zien.

Life is what happens to you while you’re busy making other plans - John Lennon

De hele dag kwamen blije en dankbare patiënten binnen, door vrolijke en enthousiaste vrijwilligers begeleid en met een fijn gevoel liepen ze weer naar buiten. De booster in hun bovenarm en de huisarts in het hart. De positieve benadering en sfeer maakte dit tot een unieke gebeurtenis. Met een verwijzing naar bovenstaande tussenkop uit het nummer Beautiful Boy zouden we kunnen stellen: healthcare is what happens to you while you’re busy making treatment plans. Computers: lots of memory, no imagination – Bill GatesBovenstaande actie is niet uniek: overal in Nederland verzinnen creatieve zorgprofessionals prachtige initiatieven. Niet door te doen wat ze deden, maar door te kijken wat er nodig is. Computers hebben nog een lange weg te gaan wat dit betreft. In mijn komende bijdragen zal ik verkennen wat de huidige (on)mogelijkheden zijn. De volgende keer ga ik op verzoek van Douwe Jippes nader in op digitale biomarkers.

Laten we er samen een gezond, liefdevol en leerzaam 2022 van maken!