Beter kwaliteit van leven voor kankerpatiënten door Pijnlijn

9 november 2017
Beter kwaliteit van leven voor kankerpatiënten door Pijnlijn
Innovatie

Een speciale telefoonlijn voor patiënten met pijn bij kanker die zorgt dat pijnklachten worden geregistreerd, zodat er eventueel actie ondernomen kan worden. Dat is de Pijnlijn die begin dit jaar op de polikliniek oncologie in het Reinier de Graaf Ziekenhuis is geïntroduceerd. Deze telefoondienst is niet alleen interessant als datamanager van deze informatie. Het zorgt in de eerste plaats voor minder pijn en meer begrip en rust bij mensen die na hun behandeling weer thuis zitten of sporadisch een afspraak op de polikliniek hebben, aldus de ervaringen van de kartrekkers in het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft.

“Normaal gesproken kunnen oncologische patiënten ons 24 uur per dag bellen. Maar het kan voorkomen dat je dan net een spreekuur hebt of in een vergadering zit. Dankzij de Pijnlijn kan de gespecialiseerd oncologie verpleegkundige zelf bepalen wanneer zij of hij terugbelt. En de drempel om de pijnklachten met ons te delen is lager”, aldus Mariette Knegtmans, verpleegkundig specialist Pijn en Palliatieve zorg van het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft. Samen met haar collega Michel Wagemans, anesthesioloog-pijnspecialist en bestuurslid van de Stichting Pijn bij Kanker hebben zij de Pijnlijn geïntroduceerd in het Delftse ziekenhuis.

Terughoudend om te bellen

De verpleegkundige vertelt opgetogen over deze service die het ziekenhuis sinds februari 2017 aanbiedt aan kankerpatiënten: “Patiënten zijn over het algemeen terughoudend om aan de bel te trekken als ze veel pijn hebben en wachten dan maar tot ze een poli afspraak hebben. Op deze manier ondervang je dat en kan je soms met fysiotherapie beginnen of extra pijnmedicatie geven. De pijnlijn geeft wat dat betreft een verbetering van de kwaliteit van leven”, aldus de verpleegkundig specialist Pijn en Palliatieve zorg. Hoe werkt die Pijnlijn? Als een patiënt is gediagnosticeerd met kanker, krijgt hij of zij na het gesprek een folder mee met deze service. De aangemelde patiënt wordt drie keer in de week gebeld. Voorafgaand krijgen ze een sms waarin wordt meegedeeld dat ze worden gebeld door de Pijnlijn met de vraag om een pijnscore in te toetsen. Een geautomatiseerd telefoonsysteem vraagt de patiënt vervolgens een cijfer te geven aan zijn of haar pijn op dat moment. Van 0 (geen pijn) tot 10 (ergst denkbare pijn).

Alert naar pijncentrum

Vanaf een pijnscore van vijf of hoger gaat er automatisch een alert naar het pijncentrum van het ziekenhuis. De oncologie verpleegkundige bij wie de patiënt onder behandeling is, belt de patiënt dan binnen enkele uren terug op een voor zijn of haar geschikt moment. Bij herhaald pijnscore van 4 of lager wordt de frequentie van bellen verminderd naar één keer per week, eens per twee weken of zelfs één keer per maand.

Kosten van innovatie

EasyCareSolution is het IT bedrijf die deze service ontwikkelde. Knegtmans: ”Het Treant Ziekenhuis in Hoogeveen heeft deze service ook een tijd kunnen verlenen aan haar patiënten, maar ik heb nu begrepen dat ze daarmee gestopt zijn. Waarom weet ik niet precies, maar het zou kunnen dat zij tegen dezelfde uitdagingen aanlopen als wij; de kosten. EasyCareSolution beheren de database en de telefoonservice en vragen daar een maandelijks bedrag voor. Dat verhoogt de kosten van het budget van een ziekenhuisafdeling.