Design in de zorg op Dutch Design Week Eindhoven

Innovatie in de zorg valt of staat met design. Design kan bijvoorbeeld invloed hebben op de beleving van een patiënt in een ziekenhuisomgeving, of op het wel of niet gebruiken van diverse technologische toepassingen door patiënten of zorgverleners. Dit kwam ook naar voren tijdens Dutch Design Week afgelopen oktober, waar verschillende designs voor gezondheid werden gepresenteerd. Een Health Embassy was het decor van de expositie ‘Chronic Health: Designing a Health Future’. Innovatieve concepten als robots voor operatie- of bevallingsdoeleinden, Virtual Reality om angst voor de dood te verminderen en reanimatiebegeleiding werden hier aan het publiek gepresenteerd.

Ieder jaar in oktober staat Eindhoven vol met ontwerpen tijdens de Dutch Design Week (DDW). Design staat centraal tijdens deze week en DDW richt zich op ontwerpen voor de toekomst. De nadruk ligt op experimenteren, vernieuwen en cross-overs. Eindhoven is dé design-stad van Nederland, met een aantal voorname spelers zoals Philips, VanBerlo, Design Academy en de Technische Universiteit Eindhoven

Van 21 tot en met 29 oktober 2017 toonden 2500 ontwerpers hun werk aan meer dan 300.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Eindhoven stond weer eens op zijn kop en overal in de stad vonden activiteiten plaats. Een ‘hop-on hop-off’ bus reed non-stop tussen de locaties. Het was de 16e keer dat DDW plaatsvond en ook dit jaar was er weer een grote variëteit aan activiteiten zoals exposities, presentaties, experimenten, wat het voor een groot publiek aantrekkelijk maakte.

Stretch
Jaarlijks wordt een thema toegekend aan de DDW, dit jaar was dat ‘Stretch’. “Stretch is de essentie van design. Door de geest te stretchen, ontstaat ruimte om te innoveren. Om te veranderen van richting, van werkwijze, van omgeving en van visie op de wereld. Om over grenzen heen te gaan en de nieuwe standaard te definiëren.” (www.ddw.nl )Met de keuze voor ‘Stretch’ wil de organisatie deelnemers als publiek stimuleren om zich in te spannen en uit de comfortzone te wagen. Dit laatste is precies wat we in de zorg vaker moeten doen en wat tot nieuwe innovaties kan leiden.

Open surgery is een zelfgemaakte operatierobot

Health Embassy 
Het thema gezondheid komt in verschillende evenementen tijdens de DDW aan bod. Het Innovation Powerhouse, een voormalige Eindhovense energiecentrale en tegenwoordig decor voor een Living Lab voor innovatie, design en technologie, was gedurende de gehele DDW omgetoverd tot Health Embassy. Deze Health Embassy was het decor voor de expositie ‘Chronic Health: Designing a Healthy Future’.

De expositie liet zien welke rol design kan spelen in de toekomst van de gezondheidszorg. Onze levensverwachting neemt toe en door technologische ontwikkelingen zijn we steeds meer in staat regie te voeren over onze gezondheid. De Health Embassy liet zien wat er mogelijk is wanneer design en zorg samenkomen.

De meest opvallende voorbeelden:
Één van de bijzondere designs die tijdens de expositie ‘Chronic Health: Designing a Health Future’ getoond werd, is Open Surgery: een zelfgemaakte operatierobot gebouwd door Frank Kolkman. Hij werd getriggerd door YouTube-filmpjes waarin onverzekerde Amerikanen zonder toegang tot professionele hulp, ingrepen bij zichzelf verrichten. Kolkman wil onderzoeken of doe-het-zelf-gezondheidszorg wellicht een alternatief kan zijn in de toekomst. Open Surgery is een operatierobot die kijkoperaties uit kan voeren.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
wervelkolom
MST Introduceert nieuwste robot voor neurochirurgie
Kind in ziekenhuis
Studie naar ‘minder piepjes en alarmen’ op IC gehonoreerd
Innovaties Radiologie
Philips toont nieuwste innovaties op radiologieconferentie
duurzaamheid
Zorgaanbieders moeten samen richting geven aan duurzaamheid
Prostaatonderzoek MRI
Ontwikkeling AI-oplossingen voor MRI- prostaatonderzoek
ICT rukt snel op in de zorg en is bij steeds meer toepassingen nodig. Investeringen in ICT blijven volgens de ICT Benchmark Ziekenhuizen om verschillende redenen achter, waardoor de zorgtransitie lastiger verwezenlijkt kan worden.
Beperkte ICT-investeringen remmen zorgtransformatie
Radiologie Beeldbeschikbaarheid
De sneltrein naar de Rijkszorgdatastaat
RIVM
Rapportage RIVM: Data bewijst effectiviteit gecombineerde leefstijlinterventie
Sensoren Prothese
Sensoren in prothese-enkel zorgen voor evenwicht
Digitaal contact
Digitaal contact via de app groeit bij Bravis
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.