Op zoek naar een TEST-vriendelijke regio

Ik denk dat er geen regio in de ontwikkelde wereld bestaat die zichzelf NIET in de markt zet als zijnde ‘startup friendly’. Maar er is geen enkele regio ter wereld die zichzelf positioneert als TEST-vriendelijk, zoals met een slogan: ‘Kom naar onze regio om uw product of hypothese te testen of te valideren!’. Een regio waar de overheid gelijktijdig een veilige test-omgeving op legaal vlak creëert, toegang biedt tot verschillende data-bronnen, proefomgevingen ter beschikking stelt, snelle certificatie-paden faciliteert, zorgt voor de beschikbaarheid van mentoren en experts alsook directe communicatie met zorgorganisaties organiseert … voor binnen- en buitenlandse spelers.

“Waar kan ik zo’n regio vinden?”, luidde de eenvoudige vraag. Ondanks het feit dat de vraag aan velen gesteld werd, kon niemand een regio identificeren die zich op die manier positioneert. Toegegeven, sommige regio’s bieden welk degelijk een deel aan van wat gewenst is, maar niet alle schakels van de keten die noodzakelijk is om als volwaardige test-regio te worden erkend. Sommigen beweerden dat Dubai als zo’n regio kon worden beschouwd, maar vervolgens was iedereen het erover eens dat deze regio meer gericht was op zeer intensieve kennisuitwisseling.

Een pluralistisch land dat pluralisme omarmt, heeft het potentieel om veel innovatiever te zijn, omdat het het beste talent van overal ter wereld kan aantrekken en veel meer verschillende perspectieven kan combineren; vaak komen de beste ideeën voort uit zulke combinatie-motor (vrij vertaald citaat van Thomas Friedman, Amerikaans journalist, auteur en drie maal winnaar van de Pulitzer Prize)

Redenen voor test-vriendelijke regio
Wat zijn de voornaamste redenen om test-vriendelijk te zijn?

  • Het helpt om sneller te falen (en in de juiste richting te draaien).
  • Het zal een enorme golf van kennisuitwisseling creëren.
  • Het zal de kwaliteit van de zorgverlening én de algemene gezondheid verbeteren.
  • Het zal economische activiteit creëren.

Zal een dergelijke omgeving op zich voldoende zijn om de ontwikkeling te versnellen en uitstekende producten / diensten te bouwen die de levering van de gezondheidszorg verbeteren?
Het antwoord is nee!
U moet het koppelen aan een groot consortium van bedrijven die over de middelen beschikt om die startups te laten rijpen en vervolgens hun geweldige services te vermarkten aan zorginstellingen over de hele wereld.
Ik heb het concept van ‘testregio’ of ‘overheid als deeltjesversneller’ al sinds enkele jaren gepitched, voornamelijk richting beleidsmakers, echter weinig succesvol. Maar sinds 2016 werd wél oprechte belangstelling getoond.

Welke startups zouden kunnen genieten van zo’n test-regio? Misschien het best eens een kijkje te nemen in het landschap van de vroege ontwikkelingen, zoals …

Kijken door te luisteren
De vOICe vision-technologie laat de blinden ‘zien’ door live camerabeelden om te zetten in geluid.  Beelden worden omgezet in geluid door ze van links naar rechts te scannen, terwijl zij hoogte en diepte en helderheid associëren met luidheid. In theorie zou dit kunnen leiden tot synthetisch zicht met echt visuele sensaties. Wat het voor mij extra interessant, maakt is hun beschikbaarheid op verschillende platformen (Windows, Android, Raspberry Pi, …) en open cultuur zodat kan geëxperimenteerd en continu verbeterd kan worden.

Dolfijnen therapie
Een in Nederland gevestigde startup heeft het mogelijk gemaakt om met de dolfijnen in VR te zwemmen. De non-profit club, genaamd The Dolphin Swim Club, streeft ernaar om dezelfde voordelen te bieden als dolfijn-gesteunde therapie-die vaak worden gebruikt voor mensen met een handicap – maar zonder dat ze echte, gevangen dolfijnen hoeven te gebruiken.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
mock-up operatiecentrum
Oefenenen in mock-up van nieuw operatiecentrum UMCG
Lichaamsgeluiden wearable
Akoestische wearable monitort lichaamsgeluiden
Digitaal contact
Uw Zorg Online en BeterDichtbij integreren digitale diensten
Partnerportaal
Eenmalig inloggen bij partnerportaal voor juiste informatie
Het programma HDAB-NL wil een veilige toegang waarborgen tot gezondheidsgegevens.
VWS start programma Health Data Access Body (HDAB-NL)
Hartcentrum samenwerking
Bundelen van krachten moet leiden tot één hartcentrum
Philips
Philips ondertekent Green Deal Duurzame Zorg
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.