Search
Close this search box.
Search

Gewoon contact zonder drempels

De afgelopen weken heb ik vele groepsdialogen met burgers mogen voeren over hun gewenste kwaliteit van leven en hoe die versterkt kan worden met digitale zorg. Een aantal van deze dialogen was met een groep oudere mensen. Het was niet zozeer de inhoud van de gesprekken die mij diep raakte, als wel de opmerking van een oudere meneer die zei: “U nodigt mij uit om mee te denken en mijn kennis te delen, dat gebeurt anders nooit meer.”

Vervolgens kon hij prima vertellen hoe digitale zorg hem in staat stelt om thuis te blijven wonen. Hij heeft contact met familie en dokters via beeldbellen, meet zelf zijn hartconditie en communiceert daarover in een platform met dokters. “Gewoon makkelijk contact”, noemde hij dat. Eenvoudig contact maken: ik besefte weer het belang van een verbonden en uitnodigende samenleving die ons gelukkig en slim maakt.

Help de huisarts digitaliseren 
Een ander opvallend punt tijdens de dialogen is de roep van met name oudere mensen om digitaal contact met de huisarts. Een vrouw van 78 klaagde dat ze altijd zo lang moest wachten als ze de huisarts belde. Na lang aandringen mocht ze de huisarts mailen. En gaf de huisarts aan dat dit eigenlijk een goed communicatiemiddel is.

Nu heeft de vrouw de huisarts ook maar uitgenodigd voor ons congres op 30 januari 2023, omdat ze wil dat de huisarts meer online doet dan alleen mailen. Ook dit voorbeeld toont aan dat we midden in een transitie zitten. Dat snel en eenvoudig contact is wat mensen belangrijk vinden. En dat het blijkbaar ook niet van leeftijd afhankelijk hoeft te zijn wie meer of minder digitaal vaardig is.

Het vergeten perspectief…
Onze minister van Volksgezondheid prijkt op de cover van dit magazine. ‘De tijd van samenwerking als uitzondering is echt voorbij, het moet de standaard worden. Daarnaast zal, wat betreft de innovatie van zorg, ontegenzeggelijk de rol van digitalisering en technologie de komende jaren ongekend groot worden.’ Een belangrijke boodschap. Ook gaat de minister in op de kansen uit het IZA, het Integraal Zorg Akkoord.

Hierbij plaats ik de opmerking bij dat er een perspectief is vergeten: de rol van mensen, de burger. Versterk de burger en zijn kwaliteit van leven. Alleen dan kan de vraag naar zorg verminderen. Dat vraagt een fijne plek om te wonen, met voorzieningen in de wijk, onderdeel zijn van een netwerk (zingeving).
En digitale ondersteuning kan mensen zelf – thuis en in de wijk – versterken. Het gaat alleen niet vanzelf. Tijdens ons congres laten de gemeente Den Haag en het initiatief DEEL zien hoe het wél kan, en onder welke voorwaarden. Die kunnen we dan meteen bespreken met Conny Helder, de andere minister van Volksgezondheid, die ons congres opent.

Congres van toekomstdenkers
Samenwerken begint bij het je verdiepen in de ander, in wat de ander kan aanvullen op jouw kennis en manier van kijken. 100 procent nieuwsgierig zijn naar hoe het ook kan. Dat gaan we weer doen op ons jaarcongres op 30 januari 2023 (zie ook pagina 82-83) in het AFAS circustheater in Scheveningen. U bent van harte uitgenodigd om onderdeel te worden van collectieve slimheid, georganiseerd door onze community van toekomstdenkers. Komt u ook?

Wij wensen u hele fijne feestdagen!
@LeaBouwmeester

Erik peters

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DigiPunt zorg
DigiPunt, thuismonitoring astmapatiënten en digitale recepten
Financiering passende zorg
Subsidieoproep passende zorg in verpleging en verzorging
diagnostiek
Goede zorg begint met goede diagnostiek
transformatieplan CWZ
Positieve beoordeling voor transformatieplan CWZ
Regioplannen NZa
NZa pleit voor meer meetbare doelen in regioplannen
e-learning
E-learning breder ingezet bij digitalisering ziekenhuizen
De WHO heeft onlangs de kick-off gegeven voor het Global Initiative on Digital Health (GIDH). Het doel van het initiatief is om de implementatie van de ‘Wereldwijde strategie voor digitale gezondheidszorg 2020-2025’ te versterken en te versnellen.
Global Initiative on Digital Health officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.