Slaap bijhouden via een app op een smartphone of smartwatch blijkt in praktijk vaak weinig effectief. Dat stellen slaapdeskundigen tegenover Nu.nl. Veel apps zouden nauwelijks overeenkomsten vertonen met hoe iemand echt slaapt.
Volgens Eus van Someren, groepsleider van de Slaap & Cognitie groep bij het Nederlands Herseninstituut, worden slaapstadia sowieso door geen enkele applicatie goed gemeten. Dit wordt beaamd door slaapexpert dr. Winni Hofman, oprichter van de Somnio slaaptherapie.
"Slaapstadia kun je alleen meten door elektroden op de schedel te plakken die de hersengolven meten. Dat gebeurt natuurlijk bij geen enkele slaapapp of smartwatch”, zegt Hofman tegen Nu.nl.
Apps kunnen volgens de onderzoekers wel meten hoe lang iemand slaapt, maar ook dit blijkt in praktijk niet altijd even betrouwbaar. Daarbij zou het niet liggen aan de sensoren die worden gebruikt, maar eerder aan de software die slaapanalyses maakt.
Gebruik slaap-apps afgeraden
UvA-onderzoekster Lucia Talamini stelt dat smartwatches over het algemeen iets betrouwbaarder zijn dan apps die werken via een smartphone. "De telefoon met daarop de slaapapp ligt gedurende de nacht naast je op het matras. De sensoren meten dus niet de beweging van je arm, maar van je bed."
De Consumentenbond waarschuwde begin dit jaar ook al voor het gebruik van slaap-apps. Volgens de organisatie zijn deze apps doorgaans niet betrouwbaar. Om die reden raadt de Consumentenbond de aanschaf van wearables af wanneer het gaat om alleen het meten van slaap.
Gebruik gezondheids-apps Nederland
De helft van de Nederlanders gebruikt één of meerdere gezondheidsapps. De vaak standaard op smartphones aanwezige stappenteller is de meest gebruikte app. 23 procent van de Nederlanders gebruikt deze gezondheidsapp het meest. Acht procent zegt gebruik te maken van slaap-app. De cijfers zijn afkomstig van onderzoek door Patientline dat begin dit jaar werd uitgevoerd door Panelwizard onder 1.000 consumenten.